• Посилання скопійовано

Які рішення ВРУ чекає бізнес через карантин: версія ЄБА

Європейська бізнес-асоціація навела 8 рішень ВРУ в умовах карантину, на які очікує бізнес

Які рішення ВРУ чекає бізнес через карантин: версія ЄБА

У зв’язку з впровадженням жорстких карантинних заходів та безпрецедентною реорганізацією роботи більшості компаній, бізнес потребує оперативних та актуальних рішень Верховної Ради для підтримки економічної активності. Так, за попередньою інформацією, позачергове засідання відбудеться в суботу, 28 березня.

"Бізнес очікує, що в найближчий час Рада все ж проведе позачергове засідання. Адже назріло чимало важливих питань. По-перше, вони стосуються співпраці з МВФ, яка, особливо критична в ситуації з коронавірусом для країни. Без даної допомоги країні прийдеться, м′яко кажучи, дуже скрутно. Крім того, аби зменшити і так надвеликий тиск на бізнес в даний час, особливо через продовження карантину, ми від Асоціації надіслали до Ради ще 6 пропозицій. Тож очікуємо, що народні депутати приділять увагу питанням бізнесу, який сумлінно сплачує податки", - зазначає Анна Дерев'янко, виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації.

Так, для залучення коштів на підтримку медичної системи, подолання фінансових та економічних наслідків пандемії коронавірусу, для України наразі критично важливо продовжити співпрацю з МВФ та міжнародними фінансовими інституціями. Однак для погодження нової програми від МВФ країні потрібно виконати ще 2 умови – прийняти закон про неможливість повернення банків (націоналізованих чи ліквідованих) екс-власникам та закон про ринок землі.

До того ж, бізнес закликає не приймати незважених рішень, які можуть ще більше дестабілізувати ситуацію, та врегулювати деякі питання оподаткування, перевірок, соціальних виплат, аби розділити додаткове навантаження на бізнес між компаніями та державою, як це наразі відбувається в більшості цивілізованих країн.

Так, експерти Асоціації пропонують:

  • Скасувати штрафні санкції та нарахування пені за порушення правил обліку пального та спирту етилового, а також порушення строків нарахування, декларування та сплати ПДВ, акцизного податку та рентної плати до 31 травня 2020 року;
  • Передбачити на час дії мораторію призупинення перебігу усіх процесуальних строків щодо оскарження рішень контролюючих органів як у адміністративному, так і у судовому порядку;
  • Розглянути можливість зниження ставок податків на доходи фізичних осіб. А зниження ставок податків на фонд оплати праці дозволить роботодавцям утриматись від скорочення персоналу;
  • Запровадити виплату допомоги з тимчасової втрати працездатності працівників за рахунок коштів Фонду соціального страхування з 1-го дня хвороби;
  • Звільнити страхові внески за договорами добровільного медичного страхування здоров’я працівників від оподаткування ПДФО та військовим збором;
  • Скасувати оподаткування доходів від банківських депозитів як фізичних, так і юридичних  осіб.

Ці тимчасові заходи можуть допомогти багатьом бізнесам втриматись на плаву та зберегти робочі місця своїм співробітникам, що надзвичайно важливо для економічного здоров’я країни та добробуту громадян.

Сподіваємося, спільно нам вдасться вийти з кризи з мінімальними втратами, але постійна співпраця та діалог влади з бізнесом для цього конче потрібні. Тож бізнес закликає владу до діалогу!

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»