• Посилання скопійовано

Україна ще ближче до запровадження міжнародного автоматичного обміну звітами у розрізі країн

Метою приєднання до Багатосторонньої угоди CbC є долучення України до міжнародної системи автоматичного обміну звітами у розрізі країн, до якої вже приєдналося понад 90 країн світу

Україна ще ближче до запровадження міжнародного автоматичного обміну звітами у розрізі країн

Мінфіну розповідає, що 03 листопада 2022 року ДПС за їх підтримки приєдналася до Багатосторонньої угоди компетентних органів про автоматичний обмін звітами у розрізі країн (Multilateral Competent Authority Agreement on the Exchange of Country-by-Country Reports) (далі – Багатостороння угода CbC).

Метою приєднання до Багатосторонньої угоди CbC є долучення України до міжнародної системи автоматичного обміну звітами у розрізі країн, до якої вже приєдналося понад 90 країн світу.

Запровадження та обмін звітами у розрізі країн передбачені положеннями Кроку 13, що є складовою частиною Мінімального стандарту Плану дій BEPS (Мінімальний стандарт – Кроки 5, 6, 13, 14), який Україна зобов’язалася імплементувати.

За інформацією заступника Міністра фінансів Світлани Воробей звітність у розрізі країн дозволить податковим органам України отримувати комплексну інформацію щодо діяльності міжнародних груп компаній у розрізі конкретних юрисдикцій, а також здійснювати ефективний аналіз обсягів діяльності, структури операцій та специфіки діяльності міжнародних груп компаній для цілей контролю за трансфертним ціноутворенням.

Зазначена звітність є елементом трирівневої системи документації з трансфертного ціноутворення для міжнародних груп компаній, яка також включає в себе документацію з трансфертного ціноутворення (локальний файл) та глобальну документацію з трансфертного ціноутворення (майстер-файл).

Наразі Мінфін і ДПС здійснюють послідовні заходи щодо забезпечення технічної спроможності для обміну такими звітами.

 

Довідково

Звіт у розрізі країн міжнародної групи компаній (Country-by-Country Report) – звіт, що подається платниками податків у разі, якщо сукупний консолідований дохід міжнародної групи компаній, в яку входить платник податків, за фінансовий рік, що передує звітному року, розрахований згідно зі стандартами бухгалтерського обліку, які застосовує материнська компанія міжнародної групи (а у разі відсутності інформації  – відповідно до міжнародних стандартів бухгалтерського обліку), перевищує еквівалент 750 мільйонів євро та за наявності однієї із обставин, зазначених у пп. 39.4.10 ПКУ.

Форму звіту у розрізі країн міжнародної групи компаній та порядок його заповнення затверджено Мінфіном.

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»