• Посилання скопійовано

Удосконалення системи управління меліоративними системами держвласності: законопроєкт від Мінагрополітики

Мінагрополітики представило законопроєкт про удосконалення системи управління меліоративними системами держвласності

Удосконалення системи управління меліоративними системами держвласності: законопроєкт від Мінагрополітики

Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики на засіданні 23 лютого представлено законопроєкт, який стосується удосконалення системи управління об’єктами інженерної інфраструктури меліоративних систем державної власності (реєстр. номер 7577 від 21.07.2022).

Ухвалення законопроєкту є другим етапом реформи у сфері гідротехнічної меліорації, яка реалізується відповідно до Стратегії зрошення та дренажу в Україні, план дій за яким розроблено до 2030 року.

Цей законопроєкт відкриває можливості для залучення інвестицій у проєкти з модернізації державних меліоративних систем, що приведе до скорочення втрат води та зниження експлуатаційних витрат на обслуговування інженерної інфраструктури; запроваджує ефективний механізм тарифоутворення та ринкові стимули раціонального водокористування.

Законопроєкт передбачає:

  1. створення операторів об’єктів меліоративних систем державної власності – державних некомерційних підприємств;
  2. залучення до управління оператором усіх зацікавлених сторін, що користуються послугами меліоративної системи, через включення їхніх представників до складу наглядових рад операторів;
  3. забезпечення фінансової прозорості та унеможливлення крос-субсидування однієї системи за рахунок іншої;
  4. побудову ефективної політики тарифоутворення на послуги оператора з подачі або відведення води.

Реалізація законопроєкту дасть змогу збільшити площі земель, на яких застосовується зрошення та відновити осушення, де воно є економічно та екологічно ефективним. Собівартість поливу та осушення земельних ділянок за рахунок скорочення втрат води та споживання електроенергії зменшиться, а ризики припинення подачі/відведення води під час вегетаційного сезону будуть мінімізовані. При цьому також повинні зменшитися і витрати держави на адміністрування системи гідротехнічної меліорації.

Джерело: Прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»