• Посилання скопійовано

Протидія рейдерству у питаннях держреєстрації: прийнято закон

Прийнятий ВРУ закон впроваджує механізми правового забезпечення непорушності права власності та інших речових прав, а також прав учасників корпоративних правовідносин. Це сприятиме удосконаленню механізму протидії рейдерству

Протидія рейдерству у питаннях держреєстрації: прийнято закон

3 травня 2023 року Верховна Рада України прийняла в цілому проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення непорушності майнових прав (реєстр. №9156-д), підготовлений народними депутатами України - членами Комітету з питань правової політики.

Законопроєкт розроблено з метою приведення нормативного регулювання, установленого пунктом 1 частини сьомої статті 37 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" від 1 липня 2004 року №1952-IV в редакції Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму протидії рейдерству" від 12 травня 2022 року №2255-IX, у відповідність до положень Конституції України та Рішення Конституційного Суду України від 16 листопада 2022 року № 9-р(II)/2022 у справі №3-270/2019(6302/19), яким зазначений припис був визнаний неконституційним.

Верховній Раді України необхідно було протягом шести місяців з дня ухвалення такого Рішення привести наведене нормативне регулювання у відповідність до Конституції України та цього Рішення.

Таким чином, реалізація положень прийнятого Закону дозволить удосконалити  механізм правового забезпечення непорушності права власності та інших речових прав і встановлення такого правового регулювання відносин у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, яке дозволить забезпечити захист прав та інтересів власників або інших правонабувачів з урахуванням того, що втручання держави у право мирного володіння майном має відповідати певним критеріям, а саме: воно має відповідати принципові законності й переслідувати правомірну (легітимну) мету за допомогою засобів, які є достатньо домірними (пропорційними) меті, яку мають досягти.

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»