• Посилання скопійовано

Аграрії просять не повертати ПДВ на пальне

Скасування пільгового режиму оподаткування пального з 1 липня 2023 року, враховуючи, що все ще триває гаряча фаза війни, є передчасним та негативно вплине на рівень цін

Аграрії просять не повертати ПДВ на пальне

Южаніна у своєму Телеграм-каналі звернула увагу, що в Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) нагадали, що у вересні 2022 року Законом №2618 було повернуто акцизи в розмірі 100 євро за 1000 л бензину та дизпалива.

При цьому ПДВ залишився на рівні 7%. 

Але такі ставки є тимчасовими: передбачено, що вони діють до кінця воєнного стану, але не пізніше 1 липня 2023 року.

Після цього ставка ПДВ повернеться до рівня 20%, якою вона була до запровадження пільг у березні 2022 року, а акцизи – до 213 євро та 140євро за 1000 л на бензин і дизель відповідно.

«На жаль, період повного скасування пільг збігається з початком збору врожаю та підвищеного попиту на паливо з боку аграріїв», — пояснюють в УКАБ.

В асоціації вважають, що скасування пільгового режиму оподаткування пального з 1 липня 2023 року, враховуючи, що все ще триває гаряча фаза війни, є передчасним та негативно вплине на рівень цін і фінансову стійкість суб'єктів господарювання.

На думку Н. Южаніної, з поверненням повноцінного оподаткування пального країна отримає додатковий «інфляційний» податок, який без збільшення заробітних плат, пенсійних та інших видів виплат призведе до зменшення купівельної спроможності населення та посилення соціальної напруги в державі.

Тоді зусиллями «Європейської Солідарності» вдалося відстояти на період воєнного стану ставку акцизу для дизельного пального в розмірі 0 євро за 1000 літрів для потреб Міністерства оборони України.

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»