• Посилання скопійовано

З 30 червня діятимуть підвищені тарифи на електроенергію для бізнесу

Нацрегулятор з 30 червня на ринку на добу наперед (РДН) і внутрішньодобовому ринку (ВДР) встановив три рівні прайскепів для часових слотів протягом доби

З 30 червня діятимуть підвищені тарифи на електроенергію для бізнесу

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) прийняла постанову, якою з 30 червня встановила нові граничні ціни на електроенергію для бізнесу. Forbes розповідає, що у вечірній пік споживання, з 19:00 до 23:00, верхня гранична ціна підвищилася на 80% до 7200 грн/МВт·год.

 

Ключові факти

Нацрегулятор з 30 червня на ринку на добу наперед (РДН) і внутрішньодобовому ринку (ВДР) встановив три рівні прайскепів для часових слотів протягом доби.

Для нічого періоду, з 00:00 до 7:00 та з 23:00 до 00:00, верхня межа ціни на електроенергію для бізнесу зросла на 50% з 2000 до 3000 грн/МВт·год.

Нацрегулятор підвищив прайскеп для денних годин з 7:00 до 19:00 на 25% з 4000 до 5000 грн/МВт·год.

НКРЕКП встановила граничну ціну для вечірнього піку споживання електроенергії, з 19:00 до 23:00, на 80% вище ніж 4000, 7200 грн/МВт·год.

Мінімальну ціну на РДН і ВДР знизили до 10 грн/МВт·год.

На балансуючому ринку максимальна гранична ціна – 125 % від ціни РДН, мінімальна гранична ціна – 0,01 грн/МВт·год.

 

Контекст

Обмеження цін на електрику для бізнесу діє з 1 липня 2019-го, коли в Україні запрацювала модель гуртового ринку електроенергії. Нині максимальна гранична ціна, або верхній прайскеп, – 4000 грн за МВт⋅год.

Нацрегулятор схвалив скасування граничних цін на електроенергію для бізнесу з 30 червня. Під час засідання НКРЕКП жоден із членів регулятора не озвучив причини такого кроку. Напередодні, 30 травня, уряд збільшив тариф на електроенергію для населення на 57 – 83%, до 2,64 грн за кВт⋅год. «Одночасне підняття тарифів на електрику для бізнесу і населення – домовленість, яка влаштовувала всіх основних гравців», – каже на умовах анонімності топменеджер енергетичної компанії, дотичний до перемовин.

Компенсувати витрати після підвищення тарифів підприємці планують завдяки будівництву сонячних електростанцій та збільшенню цін на власну продукцію.

Джерело: Forbes.ua

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»