• Посилання скопійовано

Бізнес просить ВРУ підтримати законопроєкт щодо детінізації ринку вживаних авто

Бізнес просить підтримати законопроєкт №9083 про перепродаж авто через суб'єктів господарювання. З продажу машини за 600 тис. грн бюджет може отримувати до 20 000 грн податків

Бізнес просить ВРУ підтримати законопроєкт щодо детінізації ринку вживаних авто

Європейська Бізнес Асоціація звертається до Сергія Марченка - Міністра фінансів України та Роксолани Підласої - Голови Комітету ВРУ з питань бюджету щодо дерегуляції процедури реєстрації торговельними організаціями вживаних автомобілів та детінізації ринку торгівлі вживаними автомобілями.

За оцінками бізнесу, процедура купівлі-продажу вживаного автомобіля через вказані торговельні організації є досить складною, що обумовлює ситуацію, за якою значну частку перепродажів вживаних автомобілів здійснюють авто-бізнесмени, які офіційно на облік у Головному сервісному центрі Міністерства внутрішніх справ України не стають, водночас здійснюють перепродаж вживаних автомобілів через «тіньові» схеми: наприклад, продаж через довіреність від продавця на третю особу як комісійний продаж з мінімальною комісійною винагородою, тощо. Внаслідок цього держава недоотримує мільйони гривень податкових надходжень, які, особливо тепер, були би вкрай важливими для країни.

Врегулювати цю проблему покликаний законопроєкт №9083, який спільнота, безумовно, підтримує.

Так, законопроєктом пропонується замість перереєстрації транспортного засобу з продавця на субʼєкта господарювання передбачити, що власник сам попередньо знімає з реєстрації транспортний засіб до передачі суб’єкту господарювання для подальшого продажу. Крім того, перереєстрація транспортного засобу зі субʼєкта господарювання на кінцевого клієнта перетвориться на державну реєстрацію транспортного засобу, від чого вартість наданої при цьому адміністративної послуги не зміниться.

Впровадження цих норм не потребує фінансування з державного та місцевого бюджетів. Крім того, ці новації не призведуть до зменшення доходів бюджету. Ба більше, державний бюджет від цього тільки виграє. Адже це допоможе детінізувати ринок, і з кожного проданого вживаного автомобіля буде отримано додаткові надходження. Для прикладу, представники бізнесу порахували, скільки державний бюджет отримає від проданого вживаного авто на суму 600 тис. грн і виявили, що надходження становитимуть 19 800 грн. Тобто навіть кілька сотень автомобілів принесуть до бюджету мільйони гривень податками.

Тож Асоціація просить Мінфін та профільний Комітет ВРУ в межах компетенції підтримати прийняття проєкту Закону №9083. Це буде реальним підтвердженням прагнення держави до боротьби  загалом з тінню в країні, яка, на жаль, за різними підрахунками все ж таки не зменшується та, залежно від індустрії, становить до 30% і більше відсотків.

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»