• Посилання скопійовано

НБУ дозволив страхові виплати СК, кінцевими бенефіціарними власниками яких є резиденти росії або білорусі

З 2 вересня НБУ дає змогу здійснювати страхові відшкодування за договорами страхування страховими компаніями, кінцевими бенефіціарними власниками яких є резиденти росії або білорусі. Це передбачено постановою НБУ №106

НБУ дозволив страхові виплати СК, кінцевими бенефіціарними власниками яких є резиденти росії або білорусі

З метою забезпечення виконання страховими компаніями зобов’язань перед клієнтами Національний банк розширює перелік винятків із запроваджених обмежень. Так, з 2 вересня НБУ дасть змогу здійснювати страхові виплати (відшкодування) за договорами страхування страховими компаніями, кінцевими бенефіціарними власниками яких є резиденти росії або білорусі.

Це важливо для захисту прав споживачів страхових послуг в Україні. Інші обмеження щодо видаткових операцій страхових компаній, кінцевими бенефіціарними власниками яких є резиденти росії або білорусі, зберігаються.

Нагадаємо, що Національний банк у 2022 році призупинив дію ліцензій на надання фінансових послуг страховикам, кінцевими бенефіціарними власниками яких є резиденти росії або білорусі, і вони втратили право укладати нові чи збільшувати зобов’язання за діючими договорами страхування. Ураховуючи це, відповідне пом'якшення стосується саме виконання цими страховиками зобов’язань за договорами страхування, укладеними до дати набрання чинності рішенням НБУ про тимчасове зупинення ліцензій на провадження діяльності у сфері страхування.

Наведені зміни внесено постановою Правління НБУ від 01.09.2023 №106 «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року №18», яка набирає чинності з 2 вересня.

 

Довідково

24 лютого 2022 року НБУ заблокував видаткові операції страховиків, кінцевими бенефіціарними власниками яких є резиденти росії або білорусі.

У квітні 2022 року НБУ розблокував лише окремі видаткові операції для виконання такими страховиками частини зобов'язань. Йдеться, зокрема, про виплати за договорами:

  • обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів;
  • добровільного страхування, відповідно до яких страхові виплати здійснюються шляхом оплати закладам охорони здоров'я.

Водночас до внесення поточних змін страховики не мали змогу здійснювати страхові виплати за іншими договорами страхування.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»