• Посилання скопійовано

З біометричним паспортом українці прямуватимуть до Європи без віз

Безвізовий режим пошириться лише на власників біометричних паспортів, а при виїзді за старим паспортом процедура отримання віз залишиться

Після виконання Україною плану дій зі спрощення візового режиму з ЄС безвізовий перетин кордону українцями здійснюватиметься лише за наявності біометричних паспортів. Про це сказав голова Департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин.
«Отримання біометричного паспорта не є обов'язком громадянина, він може залишити старий паспорт. Але виїзд за старим паспортом залишить процедуру отримання віз. Тобто безвізовий режим у будь-якому випадку поширюватиметься лише на власників біометричних паспортів», — зазначив Волошин.
Згідно з законом замість теперішніх внутрішніх паспортів буде картка, що містить безконтактний електронний носій.
Оформлення і видача паспорта громадянина України здійснюються розпорядником Єдиного державного демографічного реєстру.
Паспорт громадянина України для виїзду за кордон буде у формі книжки, правий форзац якої також містить безконтактний електронний носій.
Нагадаємо, Закон «Про документи, що засвідчують особу і підтверджують громадянство України» (регістр. №8507) Рада ухвалила 23 вересня 2011 року. Він передбачав запровадження біометричних документів, зокрема внутрішнього і закордонного паспортів, пенсійного посвідчення і прав водіїв.
З цього приводу в Мін'юсті зазначали, що «безальтернативна технологія виготовлення документів» посилює монополію концерну ЄДАПС, і виступили проти законопроекту. Адже у разі ухвалення закон дозволив би приватній структурі ЄДАПС найближчими роками забрати з кишень українців 60 млрд грн.
21 жовтня 2011 року Віктор Янукович ветував закон.
6 вересня 2012 року Верховна Рада відмовилася передбачити запровадження біометричних документів, що засвідчують особу і надають право на в'їзд до України і виїзд з України.

Джерело: Дзеркало тижня

Рубрика: Суспільство і життя/Політика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Політика»