• Посилання скопійовано

Визначено особливості правового статусу державного земельного банку

Верховна Рада України ухвалила Закон про внесення змін до Закону України «Про банки і банківську діяльність» щодо державного земельного банку (№11202)

Цим законодавчим актом визначено особливості правового статусу державного земельного (іпотечного) банку.
Зокрема, передбачається формувати статутний капітал державного земельного банку за рахунок грошових внесків та внесків у вигляді земельних ділянок, надати право державному земельному банку здійснювати операції із земельними ділянками та майновими правами на земельні ділянки відповідно до законодавства України у сфері земельних відносин та свого статуту. Відповідно до положень цього закону Національний банк України визначатиме особливості видачі державному земельному банку банківської ліцензії, регулювання та нагляду за державним земельним банком з урахуванням специфіки його діяльності. Крім того, народні депутати встановили, що дія Закону «Про банки і банківську діяльність» поширюється на відносини, пов’язані із функціонуванням державного земельного банку в частині, що не суперечить нормам спеціального законодавства у сфері земельних відносин.
Прийняттям цього закону парламентарі узгодили положення Закону України «Про банки і банківську діяльність» із Земельним кодексом України в частині створення та діяльності державного земельного банку.
Зазначимо, нещодавно Кабінет Міністрів України прийняв рішення про створення державного земельного банку та затвердив його статут. Водночас банківське законодавство та правові засади нагляду за банківською діяльністю, що забезпечує Національний банк України, не враховують специфічних особливостей цього банку. У такому разі створення рамкових правових умов для його функціонування є надзвичайно важливим.

Джерело: Державне агентство земельних ресурсів

Рубрика: Суспільство і життя/Нерухомість, житло, земля

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Нерухомість, житло, земля»