• Посилання скопійовано

Коли можуть відключити електропостачання

На 30-й день після отримання споживачем попередження про несплату його можуть відключити від електричної мережі

Загальний порядок припинення електропостачання встановлено Правилами користування електричною енергією для населення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.99 р. (далі — Правила). Зокрема, у разі несплати за спожиту електричну енергію протягом 10 днів після терміну, зазначеного в договорі чи платіжному документі, та неотримання енергопостачальником повідомлення про оплату на 20-й день споживачеві надсилається попередження про відключення електричної енергії.
У разі несплати за спожиту електричну енергію на 30-й день після отримання споживачем попередження енергопостачальник має право відключити споживача від електричної мережі.
Забороняється відключення споживачів перед вихідними та святковими днями.
Також енергопостачальник має право відключити споживача від електричної мережі у разі самовільного підключення до електричної мережі; розкрадання електричної енергії, навмисного пошкодження приладу обліку та зриву пломби; порушення умов договору про реструктуризацію заборгованості; несплати за встановлення нового приладу обліку (у випадках, коли прилад обліку був пошкоджений, втрачений з вини споживача) або інших платежів згідно з Правилами; невиконання припису Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної енергії; зниження показників якості електричної енергії з вини споживача.
Тимчасово користування електричною енергією може бути припинено в разі проведення планових ремонтів електроустановок і електричних мереж; виникнення режимів, безпосередньо не пов’язаних з аварією, за яких провадиться обмеження відпуску електричної енергії та потужності. При цьому про тимчасове припинення постачання електричної енергії енергопостачальник повідомляє через засоби масової інформації не пізніше ніж за 10 днів.
Під час виникнення аварійних режимів енергопостачальник протягом 5 днів після виникнення аварії повинен повідомити споживачів про причини тимчасового припинення постачання електричної енергії.
Згідно з абзацом 6 пункту 42 Правил споживач електричної енергії зобов’язаний оплачувати спожиту електричну енергію та здійснювати інші платежі відповідно до умов договору та цих Правил.
Якщо між споживачем і енергопостачальником не досягнуто згоди про користування електричною енергією, її оплату, збереження приладів обліку тощо, спірні питання вирішуються в установленому цивільним законодавством порядку.
Так, відповідно до статті 16 Цивільного кодексу України (далі — Кодекс) кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового інтересу.
При цьому Кодексом установлено строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу. Загальна позовна давність встановлюється тривалістю три роки. Обчислення позовної давності здійснюється за загальними правилами визначення строків, установленими статтями 253 — 255 цього Кодексу. Порядок обчислення позовної давності не може бути змінений за домовленістю сторін.
Щодо механізму захисту малозабезпеченої категорії споживачів необхідно зазначити, що Правилами передбачена можливість, у разі відсутності у споживача коштів на оплату заборгованості, звернутися до енергопостачальника із заявою про складання графіка погашення заборгованості або відстрочення оплати. При цьому такий споживач повинен надати довідки, що підтверджують його неплатоспроможність.

Джерело: Кременчуцьке РУЮ

Рубрика: Суспільство і життя/Нерухомість, житло, земля

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Нерухомість, житло, земля»