• Посилання скопійовано

Житло за валютні кредити забирати не будуть

Верховна Рада прийняла Закон про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті

Житло за валютні кредити забирати не будуть

3 червня Верховна Рада прийняла Закон про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті (від 29.05.2014 р. № 4953). За відповідне рішення проголосувало 241 нардепів.

Законом передбачено введення мораторію на примусове відчуження рухомого і нерухомого майна позичальників (боржників), які мають кредитні зобов'язання за договорами споживчого кредиту в іноземній валюті до набуття чинності законодавством щодо умов і порядку проведення конвертації зобов’язань за договорами споживчого кредиту з іноземної валюти у національну.

Зокрема, протягом дії цього Закону:

а)  не може бути примусово стягнуте (відчужене без згоди власника) майно, яке вважається предметом застави згідно зі статтею 4 Закону «Про заставу» та/або є предметом іпотеки згідно зі ст. 5 Закону  «Про іпотеку» , якщо таке майно виступає як забезпечення зобов’язань громадянина України (позичальника) за споживчими кредитами, наданих йому кредитними установами – резидентами України в інвалюті;

б) не може бути примусово стягнуте (відчужене без згоди власника) інше майно (майнові права), яке відповідно до законодавства або кредитного договору  підлягають стягненню з позичальника, зазначеного у пункті «а» цієї статті, при недостатності коштів, одержаних стягувачем від реалізації (переоцінки) предмета застави (іпотеки);   

в) кредитна установа не може уступити (продати, передати) таку заборгованість або борг на користь (у власність) іншої особи.   

Дія Закону поширюватиметься на нерухоме майно, яке є основним місцем проживання. Закон стосується квартир площею не більше 140 кв.м. 

Натомість дія цього законопроекту не поширюється на нерухомість народних депутатів, суддів та чиновників 1, 2 і 3 категорії, а також на територію України, визнану тимчасово окупованою за законами України та/або за нормами міжнародного права.

Закон набере чинності з дати офіційного оприлюднення та втратить чинність від дати набрання чинності законом, який врегульовує питання переведення в гривню непогашеної основної суми заборгованості, вираженої в іноземній валюті.

Протягом дії цього Закону інші закони України з питань майнового забезпечення кредитів діють з урахуванням його норм.     

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Нерухомість, житло, земля

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Нерухомість, житло, земля»