• Посилання скопійовано

Комерційний облік комунальних послуг: зареєстровано законопроект

На думку авторів законопроекту, комерційний облік тепла і води дозволить українцям платити лише за спожиті ресурси та стимулюватиме до енергозбереження

6 липня у Верховній Раді України зареєстровано проект Закону України №4901 "Про комерційний облік комунальних послуг", який розроблено разом із Держенергоефективності. Його мета – створити в країні правові умови для забезпечення 100% комерційного обліку споживання тепла і води.

"Важливість законопроекту важко переоцінити. Адже ефективне впровадження заходів з енергозбереження неможливе без повного обліку енергоресурсів", - прокоментував Голова Держенергоефективності Сергій Савчук та додав, що запровадження 100% приладного обліку дозволить знизити на ¾ обсяг необлікованих витрат води у внутрішньобудинкових системах та скоротити споживання теплової енергії протягом 1-3 років в середньому на 15-20%.

Голова Агентства також пояснив, що забезпечення обов’язкового приладного комерційного обліку не дозволить суб’єктам господарювання у сферах природних монополій перекладати понаднормативні втрати у мережах на споживачів.

Так, законопроект передбачає обов’язковість комерційного та розподільчого приладного обліку, як колективного, так і індивідуального. Він також встановлює граничні терміни запровадження обліку:

 - для нежитлових будівель - до 1 жовтня 2017 року,

 - а для житлових - до 1 жовтня 2018 року.

Крім того, проектом акта визначаються:

  • механізми запровадження комерційного обліку існуючих, нових, реконструйованих та капітально відремонтованих будівель;
  • механізм оплати за встановлення, заміну та обслуговування вузлів обліку;
  • дієвий механізм правовідносин у частині експлуатації, повірки та заміни вузлів обліку;
  • порядок доступу до вузлів обліку;
  • обсяг обов’язкової інформації для формування рахунків та доступ до такої інформації;
  • загальні правила комерційного обліку;
  • прозорий механізм розподілу обсягів комунальних послуг між споживачами у багатоквартирних будинках;
  • відповідальність за порушення законодавства у сфері комерційного обліку комунальних послуг.

Загалом запровадження комерційного та розподільчого приладного обліку стимулюватиме енергоефективну поведінку споживачів та, як наслідок, призведе до зменшення обсягу споживання тепла та води, - вважають у Держенергоефективності.

Усі новини на тему >>>

Джерело: Урядовий портал

Рубрика: Суспільство і життя/Нерухомість, житло, земля

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Нерухомість, житло, земля»