• Посилання скопійовано

Готівка є оприбуткованою, якщо є щоденний фіскальний чек без запису у КОРО

Лист ДПСУ від 11.06.2012 р. №9756/6/22-1315/505

Готівка є оприбуткованою, якщо є щоденний фіскальний чек без запису у КОРО

Питання щодо оприбуткування готівки завжди є актуальними і насамперед через значні розміри штрафних санкцій, які застосовуються податковими органами.

ДПСУ нагадує, що вся готівка, яка надходить до кас, має своєчасно (у день одержання готівкових коштів) та у повній сумі оприбутковуватися до каси підприємства.

Під оприбуткуванням готівки у касах підприємств, які проводять розрахунки з оформленням їх касовими ордерами та веденням касової книги, слід розуміти здійснення обліку готівки у повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів. Так, Положення про ведення касових операцій у національній валюті (Постанова НБУ від 15.12.2004 р. №637) зобов'язує, госпсуб'єкта, що здійснює готівкові розрахунки із застосуванням РРО: 

по-перше, провести отримані готівкові кошти через такий РРО;

по-друге, роздрукувати фіскальні звітні чеки;

по-третє, здійснити облік таких фіскальних звітних чеків у КОРО. 

ДПСУ у коментованому Листі доходить до висновків: 

1) у разі якщо готівка проведена через РРО й у КОРО на підставі фіскальних звітних чеків, проте у день одержання готівкових коштів не проведена за касовою книгою, така готівка оприбуткована у касі підприємства несвоєчасно.

2) у разі коли готівка проведена через РРО, зроблено відповідний запис у касовій книзі у день надходження готівки, проте не проведена у КОРО на підставі фіскальних звітних чеків, такий випадок може кваліфікуватися як неповне оприбуткування.

Щодо першого висновку, то тут ми погоджуємося. А ось щодо другого зазначимо: нормами Положення №637 жодним чином не встановлено, що такий облік здійснюється виключно шляхом заповнення граф у розділі №2 (облік руху готівки та сум розрахунків). Тож проведення розрахункових операцій через РРО, щоденне друкування фіскальних звітних чеків та їх зберігання у книгах обліку розрахункових операцій уже є свідченням того, що готівкові кошти обліковані у КОРО, що свідчить про їх оприбуткування, а їх рух відображено у фіскальній пам'яті РРО. 

Обов'язок внесення записів до розділу №2 (облік руху готівки і сум розрахунків) КОРО встановлено лише порядком ведення КОРО, і його невиконання (за умови здійснення обліку фіскальних звітних чеків у КОРО шляхом їх підклеювання) свідчить лише про порушення такого порядку, але жодним чином не про відсутність факту оприбуткування готівки.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»