• Посилання скопійовано

Підприємство встановлює платіжний термінал: чи потрібен РРО?

Суб’єкт господарювання, який займається оптовою торгівлею, планує встановити платіжний термінал. Чи може він при здійсненні розрахунків не застосовувати РРО?

Підприємство встановлює платіжний термінал: чи потрібен РРО?

Відповідно до п. 3.3 ст. 3 Закону про РРО суб’єкти господарювання, які здійснюють операції з розрахунків за готівку або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов’язані застосовувати РРО, що включені до Державного реєстру РРО з додержанням установленого порядку їх застосування.

Статтею 9 цього Закону визначено випадки, при яких застосування РРО та розрахункових книжок не є обов’язковим.

Згідно зі ст. 2 Закону про РРО розрахунковий документ — це документ встановленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо), що підтверджує факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) коштів, купівлі-продажу іноземної валюти, надрукований у випадках, передбачених цим Законом, і зареєстрований у встановленому порядку РРО.

Відповідно до Положення про порядок емісії спеціальних платіжних засобів і здійснення операцій з їхнім використанням, затвердженого постановою Правління Нацбанку України від 30.04.2010 р. № 223, платіжний термінал — це електронний пристрій, призначений для здійснення платіжних операцій, отримання довідкової інформації і друкування документа за операцією із застосуванням спеціального платіжного засобу. Надрукований на платіжному терміналі сліп — це паперовий документ, який підтверджує здійснення операції з використанням платіжної картки і містить набір даних щодо цієї операції та реквізити платіжної картки.

Тобто сліп, надрукований на платіжному терміналі, не є розрахунковим документом у розумінні Закону про РРО.

Отже, при здійсненні готівкових розрахунків за надані послуги підприємство може не застосовувати РРО відповідно до п. 9.1 ст. 9 Закону про РРО. Водночас при здійсненні розрахунків у безготівковій формі із застосуванням платіжних карток підприємство зобов’язано використовувати РРО, при цьому касовий чек має містити обов’язкові реквізити, визначені п. 3.6 Положення  про форму та зміст розрахункових операцій, затвердженого наказом ДПА України від 01.12.2000 р. № 614 (далі — Положення № 614).

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»