• Посилання скопійовано

Ліміт каси новостворених підприємств: порядок встановлення та перегляду

Як встановлювати ліміт новоствореним підприємствам та тим, які раніше застосовували тільки безготівкову форму розрахунків? Які особливості слід врахувати у разі затвердження ліміту каси? Якщо не встановити ліміт каси, до чого це призведе?

Ліміт каси новостворених підприємств: порядок встановлення та перегляду

Розраховуємо ліміт новоствореним підприємствам (та тим,  в яких раніше не було готівкових розрахунків)

У такому разі потрібно діяти за нормами п. 5.2 Положення № 637: на перші три місяці роботи таких підприємств ліміт каси встановлюють згідно  з  прогнозними  розрахунками.

Після закінчення трьох місяців, у  двотижневий  строк ці підприємства повинні переглянути установлений  ліміт  каси  за фактичними   показниками  діяльності.

Але як визначити граничну дату, коли ліміт каси має бути переглянуто? У листі ДФСУ від 22.09.2017 р. №2038/6/99-99-14-05-01-15/ІПК з цим питанням податківці рекомендують звернутися до Нацбанку.

Нацбанк у листі від 09.02.2007 р. №11-113/543-1414 вказував,  що зазначені вище підприємства мають вести відлік перших трьох місяців своєї роботи з готівкою з дня проведення ними першого готівкового розрахунку.

Тобто граничний термін, протягом якого слід переглянути ліміт каси в цьому випадку, це 3 місяці + 2 тижні з дня першого готівкового розрахунку (а не з дня початку роботи підприємства чи з дня встановлення ліміту каси за прогнозними розрахунками).  

 

А якщо підприємство не затвердило ліміт каси?

У такому разі ліміт каси вважається нульовим. А отже, вся готівка, що перебуває в касі на кінець робочого дня і не здана підприємством відповідно до вимог Положення №637, вважається понадлімітною. Це підтверджує й Нацбанк у листі від 09.02.2007 р. №11-113/543-1414.

 

Які особливості слід врахувати у разі затвердження ліміту каси

Як порахувати ліміт каси згідно з прогнозними розрахунками, в Положенні № 637, на жаль, не зазначено. Тому, зокрема, тут ми говорили, що  для встановлення прогнозного ліміту ви можете використати, наприклад, показники вашого бізнес-плану. Якщо такого немає і всі суми можливої готівкової виручки у вас лише в голові, можете встановити ліміт каси у будь-якому розмірі.

А ось при перегляді такого «прогнозного» ліміту каси за фактичними показниками діяльності підприємства, слід дотримуватися граничних розмірів, які встановлено п. 5.4 Положення №637:

- для підприємств зі строком здавання готівки в банк щодня (у день її надходження до каси) або наступного дня від дня її надходження до каси, - у розмірах, що потрібні для забезпечення їх роботи на початку робочого дня, але не більшому розміру середньоденного надходження готівки до каси (за три будь-які місяці поспіль з останніх дванадцяти);

- для підприємств в населених пунктах, де немає банків, зі строком здавання готівки в банк один раз на 5 робочих днів - у розмірах, що залежать від установлених строків здавання готівкової виручки (готівки) та її суми, але не більше 5-кратного розміру середньоденних надходжень готівки (за три будь-які місяці поспіль з останніх дванадцяти). Такі підприємства мають здавати понадлімітну готівку для її зарахування на рахунки підприємства в банку не пізніше наступного робочого дня незалежно від установленого строку здавання готівкової виручки (готівки).

- для підприємств, ліміти каси яким установлюються згідно з фактичними витратами готівки (крім виплат, пов'язаних з оплатою праці, стипендій, пенсій, дивідендів), - ліміт не може бути більшим розміру середньоденної видачі готівки (за три будь-які місяці поспіль з останніх дванадцяти);

- підприємства, у яких відповідний середньоденний показник, обчислений на підставі касових оборотів, дорівнює нулю або не більше 10 н.м.д.г. (170 грн), - в розмірі, що перевищує обчислений середньоденний показник, але не більше 10 н.м.д.г.

 

Ліміт каси – документальне оформлення

1) Ліміт каси визначається підприємствами самостійно на підставі певного документу - Розрахунку встановлення ліміту залишку готівки в касі (за формою, встановленою у додатку 8 до Положення № 637).

Водночас розрахований ліміт каси затверджується внутрішніми наказами  підприємства.

Тобто, фактично, документів про встановлення ліміту каси (а також про його перегляд, збільшення, зменшення) має бути два -  розрахунок і наказ. При цьому наказ підписує керівник, а розрахунок обов’язково підписується головним бухгалтером та керівником підприємства.

Зразок 1Розрахунок встановлення ліміту каси на підставі прогнозних надходжень до каси>>

Зразок 2. Розрахунок встановлення ліміту каси на підставі прогнозних показників видачі готівки з каси>>

Зразок 3. Наказ про встановлення ліміту каси>>

Зразок 4. Розрахунок встановлення ліміту каси на підставі фактичних даних про надходження готівки>>

 

Порушення ліміту каси – відповідальність

Як справедливо зазначено в аналітиці у «Віснику», ліміт залишку готівки в касі — це граничний розмір суми коштів, які можуть залишатися в касі в позаробочий час. Відповідно підприємства можуть тримати в позаробочий час у своїх касах готівку в межах, що не перевищують установлений ліміт каси (пункти 1.2 та 2.8 Положення № 637).

Таким чином, готівку в сумі перевищення ліміту каси обов’язково потрібно здати до банку для її зарахування на банківський рахунок.

Не вважатимуться понадлімітними кошти в день їх надходження (п. 5.9 Положення № 637), якщо:

  • їх у сумі перевищення на наступний робочий день здано до банку або видано під звіт (без попереднього внесення до банку з одночасним отриманням);
  • вони надійшли до каси у вихідні (святкові) дні та в сумі перевищення були здані до банку на наступний робочий день банку та підприємства, або якщо понадлімітні кошти на наступний робочий день видано під звіт.

Винятком є лише кошти, отримані на виплату зарплати. Якщо підприємство отримало в банку готівку на виплату зарплати, то її у понадлімітній сумі можна зберігати в касі три робочі дні (включаючи день отримання) (п. 2.10 Положення № 637). Якщо підприємство виплачує зарплату з виручки, то воно має право зберігати призначені на виплату зарплати понадлімітні суми готівки три робочі дні з дня настання термінів цих виплат (у сумі, що зазначена в переданих до каси відомостях на виплату коштів, форму яких наведено в додатку 1 до Положення № 637).

Перевищення ліміту залишку готівки в касі призведе до штрафу у двократному розмірі суми виявленої понадлімітної готівки за кожний день (ст. 1 Указу 436/95). Цей штраф має сплатити підприємство.

А на посадових осіб поширюється адмінвідповідальність, встановлена ст. 164-2 КУпАП у вигляді штрафу:

  •  від 8 до 15 н.м.д.г. (від 136 грн до 255 грн);
  • за повторне порушення протягом року - від 10 до 20 н.м.д.г. (від 170 грн до 340 грн).

Зазначені штрафи застосовують працівники ДФС під час перевірки. Зразок того, як податківці обраховуватимуть понадлімітні кошти під час перевірки, наведено у п. 7.23 Положення № 637.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»