• Посилання скопійовано

Особливості ведення касових операцій у 2018 році: відеоогляд від податківців

У зв’язку із численними запитаннями платників ДФС у Черкаській області підготувала відеоогляд про особливості ведення касових операцій у 2018 році

Особливості ведення касових операцій у 2018 році: відеоогляд від податківців

ДФС у Черкаській області нагадує, що з 5 січня діє затверджене постановою НБУ від 29.12.2017 р. №148 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні та з 20 грудня минулого року – зміни до Постанови КМУ від 23.08.2000 р. №1336 (щодо умов застосування РРО при проведенні окремих видів діяльності). 

У зв’язку із численними запитаннями платників вказані питання висвітлив начальник відділу фактичних перевірок, контролю за готівковими операціями управління аудиту головного управління ДФС у Черкаській області Владислав Білоус у черговому відеоогляді. 

Також він звернув увагу на застосування РРО фізичними особами – платниками єдиного податку та поінформував про оновлення з 20 лютого Державного реєстру РРО.

 

7 ключових моментів 

1) Змінилось визначення «оприбуткування готівки» та з 5 січня підприємства зобов'язані розробити та затвердити внутрішнім документом порядок оприбуткування готівки в касі (Постанова №148). 

2) З 5 січня суб’єкти господарювання повинні використовувати для оформлення касових операцій касові документи, які відповідають вимогам типових форм, затверджених Постановою № 148. 

3) Граничні суми готівкових розрахунків прямо передбачені в Положенні (пункти 6 та 7):

  • між підприємствами (підприємцями) протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами – у розмірі 10 000 гривень;
  • між підприємством (підприємцем) та фізичною особою протягом одного дня – у розмірі 50 000 гривень;
  • між фізичними особами за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню – у розмірі 50 000 гривень (Постанова №148). 

4) Фізичним особам-підприємцям ліміт каси та строки здавання готівкової виручки (готівки) не встановлюються (Постанова №148). 

5) Збільшено з 200 до 500 тис. грн на один суб’єкт господарювання граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг), у разі перевищення якого застосування РРО є обов'язковим, для форм та умов проведення діяльності, визначених у пунктах 2, 3, 5, 6, 13, 14, 17, 22, 23, 27 Переліку №1336 (Постанова КМУ від 18.12.2017 р. №984).

6) Збільшено з 75 до 250 тис. грн на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів (надання послуг) граничний розмір по діяльності, визначеної у пунктах 4 і 7 переліку №1336 (Постанова №984).

7) Наказом ДФСУ від 20.02.2018 р. №79 затверджено оновлений Державний реєстр РРО. Він містить 160 моделей РРО та окремо наводиться Перелік реєстраторів, виключених з Державного реєстру у 2016 та у 2017 роках, експлуатація яких не дозволяється.

 ">

Завантаження презентації, тез лектора та друкованої продукції>>

«Про зміни до порядку ведення касових операцій» (тези начальника відділу фактичних перевірок, контролю за готівковими операціями управління аудиту головного управління ДФС у Черкаській області) >>

Додаткові запитання можна ставити у коментарях до відео або за адресою help_payer@ukr.net 

***

Читайте також:

Оформлення касових документів за новими правилами - на прикладах від редакції.

Нове Положення про касові операції: перше знайомство.

Чи можна використовувати старі форми касових документів: позиція ДФСУ.

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»