• Посилання скопійовано

Хто повинен підписувати касові ордери у разі відсутності директора? ДФС надає суперечливі консультації

Полтавські податківці в новій індивідуальній консультації розповіли, хто повинен підписувати касові ордери у разі відсутності директора. Але ця консультація суперечить іншій, яку ми вже коментували раніше

Хто повинен підписувати касові ордери у разі відсутності директора? ДФС надає суперечливі консультації

У свіжій ІПК від 07.08.2018 р. №3449/ІПК/16-31-14-04-22  податківці ґрунтувалися тільки на п. 26 Положення №148. За ним  видача готівки з кас проводиться за видатковими касовими ордерами або видатковими відомостями. Документи на видачу готівки підписуються керівником і головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником. До видаткових ордерів додаються заяви на видачу готівки, розрахунки.

Підпис керівника установи/підприємства на видаткових касових ордерах не обов'язковий, якщо на доданих до видаткових касових ордерів документах, заявах, рахунках є його дозвільний напис.

Відповідно до цієї норми податківці зробили два висновки:

  1. право підпису видаткового касового ордера, замість головного бухгалтера, може бути делеговане іншій особі, уповноваженій керівником;
  2. підписання видаткового касового ордера іншою особою, ніж керівник, Положенням № 148 не передбачено.

Ось так сухо і фіскально. Хоча раніше в ІПК №3102/6/99-99-14-05-01-15/ІПК на підставі норм ст. 207 ЦКУ податківці робили інший висновок: підписання прибуткових та видаткових касових ордерів можливе особою, уповноваженою керівником, замість керівника, головного бухгалтера та касира із зазначенням прізвища та ініціалів такої особи та/або осіб. Про це ми розповідали тут.

 

То яка ж з цих відповідей правильна?

В обох роз’ясненнях слід розуміти, що вони не мають сили нормативного документа. Це лише точка зору податківців, які складали ІПК. Тож, вирішувати, якого з роз’яснень дотримуватися, кожне підприємство має самостійно. Хоча, звісно, що не передавати право підпису керівника іншій особі – це найбезпечніший варіант, але так не завжди виходить на практиці.

Більш того, у поточній ІПК полтавські податківці чомусь не рекомендували звертатися до Нацбанку за роз'ясненням, але ДФС в попередній ІПК пропонувала звернутися з цим питанням до Нацбанку. Оскільки саме він є автором Положення № 148 і має більший авторитет  щодо таких роз’яснень.

 

Що говорить НБУ?

Після затвердження нового Положення №148 Нацбанк ще не надавав свої роз’яснення щодо можливості підписання ПКО та ВКО однією уповноваженою особою або декількома замість керівника, касира та головного бухгалтера.

А от у старому роз’ясненні (лист НБУ від 07.04.2008 р. №11-113/1441-4464) регулятор був проти підписання касових документів уповноваженою особою замість керівника.

Чи змінилася позиція Нацбанку щодо цього питання, покаже лише час.

**

Читайте також:

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»