• Посилання скопійовано

Накладений платіж: чи потрібно застосовувати РРО?

Чимало суб’єктів господарювання відправляють товар покупцям з подальшою їх післяплатою через кур’єрську службу (накладений платіж). Чи потрібно продавцю застосовувати РРО у разі отримання таких коштів від кур’єрської служби? Дізнаємось думку податківців

Накладений платіж: чи потрібно застосовувати РРО?

Згідно зі ст. 2 Розділу І Закону про РРОРРО є пристроєм (або програмно технічним комплексом), який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з купівлі-продажу іноземної  валюти  та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг), операцій з приймання готівки для подальшого переказу.

Своєю чергою, розрахункова операція – це приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки – оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або у разі повернення товару (відмови від послуги) – оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

Що ж відбувається у разі отримання післяплати від кур’єрської служби? Фактично в такому випадку здійснюється операція за договором про прийом грошових коштів, укладеним з платіжною організацією (рівносильний аналогічному договору, укладеному з банком).

Тобто кошти отримуються не від покупця таких товарів, а від платіжної організації (небанківської фінансової установи), а отже така операція не підпадає під визначення розрахункової операції.

Погоджуються з таким підходом і податківці. Зокрема, в консультації від 22.03.2019 р. №1180/6/99-99-14-05-01-15/ІПК вони зазначають, що у разі отримання готівки у відділенні кур'єрської служби доставки за раніше відправлений товар (споживач через службу доставки здійснив кур’єрській службі післяплату за придбаний товар), зазначена операція не потребує проведення через РРО у продавця.

Пояснимо цей висновок. Адже взагалі-то, якщо товар доставляється кур’єром і покупець сплачує при отриманні товару готівкою або платіжною карткою, проводити цю операцію через РРО потрібно (якщо тільки не йдеться про виключення, зазначені в ст. 9 Закону про РРО).  Але хто саме має створити фіскальний чек, залежить від того, кому покупець платить.

Про це зазначалось, наприклад, у ІПК ДФС в Харківській області від 26.05.2017 р. №387/ІПК/20-40-14-10-17. Податківці наголошували:

  • у разі доставки товару за допомогою кур'єрської служби за умови передоплати продавець повинен забезпечити доставку покупцю раніше роздрукованого розрахункового документа (чеку) разом із придбаним товаром та відповідним чином оформленим гарантійним талоном;
  • якщо доставка товару здійснюється кур'єрською службою за умови післяплати, то кур'єр видає розрахунковий документ (чек) покупцю в момент оплати коштів за придбаний товар. При цьому розрахунковий документ (чек) повинен бути роздрукований з використанням РРО, зареєстрованого на транспортний засіб, яким здійснюється доставка.

 

Чи потрібно застосовувати РРО у разі перерахування коштів через установу банку?

Податківці в коментованій консультації пояснили, що у разі здійснення оплати за товар виключно в безготівковій формі через установи банку, проводити цю операцію через РРО не потрібно.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»