• Посилання скопійовано

Оплата товарів/послуг через інтернет: не забудьте про чек з РРО!

Коли продавець зобов’язаний видати чек з РРО при здійсненні покупцем оплати через інтернет за допомогою картки? Як діяти, якщо товар видано ще до надходження коштів на рахунок?

Оплата товарів/послуг через інтернет: не забудьте про чек з РРО!

Податківці в ІПК від 21.06.2019 р. №2856/6/99-99-14-05-01-15/ІПК нагадали про обов’язок суб’єктів господарювання у разі здійснення розрахункових операції у готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) видавати особі, яка отримує або повертає товар (включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Інтернет), при отриманні товарів (послуг) в обов'язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми на повну суму проведеної операції (п. 2 ст. 3 Закону №265).

При цьому розрахункова операція – це приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), а у разі застосування банківської платіжної картки – оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця.

Відповідно до цього, податківці у коментованій консультації зазначають: у випадку приймання суб'єктом господарювання у покупця для розрахунку у інтернет-магазині електронного платіжного засобу (банківську платіжну карту), такий суб'єкт господарювання може оформити розрахунковий документ (касовий чек) та видати його покупцю разом з товаром, незалежно від того, коли надійшли перераховані покупцем кошти на його розрахунковий рахунок.

У чеку може зазначатись форма оплати «Картка», «Інтернет замовлення», «Передоплата», «Згідно замовлення», тощо.

Також податківці зауважили: якщо споживач, використовуючи мережу Інтернет, замовив товар і розрахунок за нього було здійснено із застосування банківської платіжної картки, суб'єкт господарювання зобов'язаний видати розрахунковий документ встановленої форми (чек з РРО) та відповідним чином оформлений гарантійний талон.

Тож видача розрахункового документа не прив’язана до дати надходження коштів на рахунок продавця, а повинна здійснюватися за фактом приймання платіжної картки до оплати (в тому числі і в Інтернеті) в момент видачі товару.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»