• Посилання скопійовано

Що таке безготівкові і готівкові розрахунки? Роз’яснює НБУ

НБУ розповів, як класифікувати розрахунок між контрагентами як безготівковий або готівковий. Розглянемо, які висновки можна зробити з цього листа

Що таке безготівкові і готівкові розрахунки? Роз’яснює НБУ

НБУ у листі від 16.05.2019 р. №57-0007/26039 зазначив, що для проведення переказу можуть використовуватися кошти як у готівковій (формі грошових знаків), так і в безготівковій  (формі записів на рахунках у банках).

При цьому відповідно до Закон №2346 ініціювання переказу проводиться, зокрема, шляхом:

  • подання ініціатором до банку, в якому відкрито його рахунок, розрахункового документа;
  • подання платником до будь-якого банку документа на переказ готівки і відповідної суми коштів у готівковій формі;
  • подання ініціатором до відповідної установи – учасника платіжної системи документа на переказ, що використовується у відповідній платіжній системі для ініціювання переказу;
  • використання держателем електронного платіжного засобу (платіжної картки).

Водночас розрахунки суб’єктів господарювання та фізосіб у разі їх здійснення готівкою без відкриття поточного рахунку шляхом унесення готівки до банків або небанківських фінансових установ, які в установленому законодавством порядку отримали ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунку, для подальшого її переказу на рахунки інших суб’єктів господарювання або фізичних осіб для платників коштів є готівковими, а для отримувачів коштів - безготівковими (п. 10 Положення №148).

Тобто для платника ситуація така:

  • якщо він оплачує зі свого банківського рахунку (зокрема, і за допомогою платіжної картки) - це безготівковий розрахунок;
  • якщо ж він здійснює оплату готівкою (зокрема, шляхом унесення такої готівки до каси банку або небанківської фінустанови) - це готівковий розрахунок.

А ось для отримувача коштів НБУ у коментованому листі зазначає: зарахування коштів на рахунки торговців, незалежно від способу ініціювання цих переказів (або шляхом перерахування коштів з рахунка на рахунок, або внесення готівкових коштів для подальшого переказу за допомогою платіжних пристроїв) є безготівковими розрахунками.

 

Які висновки можна зробити?

По-перше, щодо можливості «єдинника» приймати кошти через ті чи інші платіжні системи, щоб відповідати умові п. 291.6 ПКУ – проведення розрахунків виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

Справа в тому, що як було зазначено у листі, Закон №2346 не містить терміну «грошові розрахунки». А без роз’яснень від НБУ «єдиннику» важко визначити, які платежі йому можна приймати/здійснювати, а які – ні.

У коментованому листі всі легальні шляхи здійснення платежів (готівкові та безготівкові) зазначені. На нашу думку, це означає: якщо, наприклад, платіж відповідає ознакам безготівкового – він не заборонений для здійснення платником єдиного податку.

Проте, у податківців своя точка зору з цього приводу. Нагадаємо, що наприкінці минулого року податківці видали ІПК, в якій зазначали, що «єдинник» не може приймати або здійснювати оплату за допомогою LiqPay. І хоча аналогічна консультація податківців (від 29.11.2018 р. №78523/М/26-15-13-06-12-ІПК) була скасована (про це ми повідомляли тут), однак податківці все ж таки порекомендували за роз’ясненням звернутись до НБУ. Ось маємо роз’яснення від НБУ, яке, сподіваємось, поставить крапку в цій дискусії.

По-друге, класифікація платежу як готівкового або безготівкового важлива для визначення дати та суми доходу, зокрема, якщо розрахунок здійснюється за допомогою платіжних карток або терміналів, а кошти надходять на рахунок наступного дня. Роз’яснення щодо дати та суми доходу при розрахунку карткою у «єдинника» ми наводили тут.

 

Платежі картками і РРО

Зверніть увагу, що класифікація розрахунку за допомогою картки як безготівкового не звільняє платника податку від застосування РРО (у визначених для його системи оподаткування випадках). Оскільки РРО застосовується при розрахункових операціях, які, своєю чергою, є прийманням від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг).

Наприклад, якщо «єдинник» приймає оплату через інтернет-еквайринг із застосування платіжних карт за допомогою платіжних систем, він зобов’язаний використовувати РРО (роз’яснення податківців тут).

А от якщо покупець пішов до банку і оплатив через нього на рахунок продавцю (зокрема, і готівкою через касу банку), то такий платіж не проводиться через РРО.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»