• Посилання скопійовано

Оплата оренди через Приват24: чи потрібен РРО?

Чи необхідно застосовувати РРО при отриманні плати за надані орендні послуги через платіжні системи Приват24, Монобанк тощо? Відповідь дізнаємось з консультації податківців

Оплата оренди через Приват24: чи потрібен РРО?

Коментар до ІПК ДПСУ від 16.03.2020 р. №1087/6/99-00-05-04-01-06/ІПК

Податківці у коментованій консультації нагадали, що згідно з п. 12 ст. 9 Закону про РРО, РРО та розрахункові книжки не застосовуються, якщо на місці отримання товарів (надання послуг) операції з розрахунків у готівковій формі не здійснюються (оптова торгівля тощо).

Відповідно при визначенні відносин суб'єкта господарювання з отримувачем товару (послуги) в обов'язковому порядку слід визначати місце здійснення розрахунків.

Зокрема, якщо місце здійснення розрахунків визначити неможливо (наприклад, отримання споживачем комп'ютерних програм, електронних книжок, довідок, висновків, експертних оцінок, договорів, квитанцій, рахунків тощо виключно в електронній формі), то у такому випадку застосування РРО є не обов'язковим.

У інших випадках (тобто безпосереднє отримання споживачем товарів чи послуг, в тому числі замовлених та сплачених через мережу Інтернет) суб'єкт господарювання зобов'язаний застосувати РРО на загальних підставах.

Водночас у разі здійснення розрахунків виключно у безготівковій формі (шляхом переказу коштів із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через установу банку або шляхом внесення коштів через касу банку) застосування РРО є необов'язковим.

При цьому ДПСУ не роз’яснила, чи є оплата через Приват 24 (або іншу подібну систему) готівковим чи безготівковим розрахунком, а порекомендувала звернутись з цим питанням до НБУ.

Свою ж позицію щодо цієї ситуації ДПСУ визначила наступним чином:

  • у разі отримання орендної плати від орендарів виключно у безготівковій формі (шляхом переказу коштів із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через установу банку або шляхом безпосереднього внесення коштів через касу банку) застосування РРО є не обов'язковим;
  • при отримання орендної плати від орендарів через платіжні системи Приват24, Монобанк, LiqPay, Portmone та інші, тобто зі застосуванням інтернет-еквайрингу, застосування РРО є не обов'язковим у випадках, коли орендодавцем надано (надіслано) орендарю рахунок в електронному вигляді за допомогою мережі Інтернет та за умови відсутності фізичного контакту орендодавця та орендаря.

Зважаючи на те, що у консультації увага зверталась саме на місце здійснення розрахунків, то вважаємо, що коли податківці кажуть про «відсутність фізичного контакту орендодавця та орендаря» йдеться саме про контакт при наданні орендареві рахунку на сплату.

Тобто, якщо орендодавець надсилає орендареві рахунок електронною поштою, а той оплачує його через Приват24, то РРО можна не застосовувати. А от якщо такий рахунок було надано в паперовому вигляді при фізичному контакті, то, враховуючи позицію податківців, при подальшій його оплаті орендарем через Приват24 застосовувати РРО все ж таки доведеться.

У разі отримання в позаробочий час сум коштів за надані орендні послуги та обов'язку застосування РРО у визначених законодавством випадках, такі операції реєструються через РРО за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, а датою отримання доходу вважається дата зарахування коштів на розрахунковий рахунок підприємства або отримання готівки в касу.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»