• Посилання скопійовано

Послуга з надання персоналу: як застосовувати РРО та визнавати дохід?

Податківці розглянули питання застосування РРО та оподаткування доходу у разі надання одним суб’єктом господарювання персоналу у користування іншому суб’єкту господарювання (так званий, аутстафінг)

Послуга з надання персоналу: як застосовувати РРО та визнавати дохід?

Коментар до ІПК від 26.03.2020 р. №1261/6/99-00-05-04-01-06/ІПК

Чи є законним надання персоналу у розпорядження?

Терміну «аутстафінг» в українському законодавстві немає (хоча його часто можна почути на практиці). Проте послуги, які надаються за подібними договорами, в Законі про зайнятість населення є. Їм присвячена ст. 39 цього Закону.

Діяльність суб'єктів господарювання - роботодавців, які наймають працівників для подальшого виконання ними роботи в Україні в іншого роботодавця на умовах трудових договорів, здійснюється на підставі дозволу, виданого центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції. Порядок видачі дозволу встановлюється КМУ і він навіть розробив такий порядок (постанова КМУ від 20 травня 2013 р. № 359), який досі не набрав чинності.

Тому легальність надання таких послуг і досі під питанням. Зокрема, порушникам загрожує штраф, визначений ч. 3 ст. 53 Закону про зайнятість у розмірі 20 мінімальних заробітних плат, встановлених на момент виявлення порушення. А також штраф, визначений ст. 265 КЗпП, як за порушення укладання трудової угоди, а це зараз 10, а за повторне порушення і 30 мінімальних заробітних плат, встановлених на момент виявлення порушення.

Проте в ПКУ такі послуги згадуються, тому в коментованій ІПК податківці зосереджуються на питанні надання таких послуг по факту їх здійснення.

Послуга з надання персоналу – господарська або цивільно-правова угода, відповідно до якої особа, що надає послугу (резидент або нерезидент), направляє у розпорядження іншої особи (резидента або нерезидента) одну або декількох фізичних осіб для виконання визначених цією угодою функцій. Угода про надання персоналу може передбачати укладання зазначеними фізичними особами трудової угоди або трудового контракту із особою, у розпорядження якої вони направлені (пп. 14.1.183 ПКУ).

Відповідно до цього, податківці у коментованій консультації зазначають, що чинним законодавством передбачається можливість виконання працівниками юридичної особи, направленими у розпорядження фізичної особи - підприємця на підставі відповідної угоди, функцій (роботи), визначених вказаною угодою з надання персоналу.

При цьому, зверніть увагу, що надання персоналу може відбуватись як з укладанням між наймачем та працівником окремого трудового договору так і без. Якщо ФОП, що винаймає персонал у юридичної особи трудовий договір з працівником не укладає, то відповідно обов’язку нараховувати заробітну плату таким особам, сплачувати з них податки та відображати у звітності не потрібно, оскільки цей обов’язок залишається за підприємством, що надає такі послуги, а наймач лише оплачує вартість наданих послуг підприємству.

 

Застосування РРО

Щодо застосування РРО податківці зауважили, що чинним законодавством обов’язок застосовувати реєстратор розрахункових операцій покладається на суб’єкта господарювання, який здійснює роздрібну торгівлю (за умови отримання готівкових коштів і відсутності підстав для звільнення від застосування РРО). Тобто, РРО має бути зареєстровано саме на такого підприємця, який винаймає персонал, оскільки фактично діяльність з продажу здійснюється саме ним.

Своєю чергою, особа, яка у такого суб’єкта господарювання працює на посаді продавця (касира), має відповідно виконувати вказані вимоги законодавства, зокрема щодо порядку проведення розрахункових операцій (проводити розрахункові операції через реєстратор розрахункових операцій та видавати розрахунковий документ).

У суб’єкта господарювання, який надає персонал у розпорядження, обов’язку встановлювати РРО в зазначеному випадку не виникає.

 

Хто враховує виручку у доході?

Щодо доходу діє аналогічний підхід. Зважаючи на те, що діяльність з продажу товарів здійснюється фізичкою особою - підприємцем, а не юридичною особою, яка за договором наділа персонал (продавця (касира) цій фізичній особі, то обсяг товару, проданого фізичною особою - підприємцем має включатися до обсягу оподаткування такої фізичної особи - підприємця.

Отже, до доходу суб’єкта господарювання, що винаймає персонал включається, зокрема дохід отриманий від реалізації товарів (надавання послуг), що належать такому платнику податків.

До доходу ж суб’єкта господарювання, що надає персонал у розпорядження, обсяг реалізованих таким персоналом товарів, звісно, не потрапить. Доходом у такого суб’єкта господарювання буде виручка від надання послуг з надання персоналу.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»