• Посилання скопійовано

Починаємо застосовувати ПРРО з 1 серпня: чи треба подавати форму 20-ОПП?

Програмні РРО офіційно з’являться з 1 серпня. До цього, якщо вони і працювали у деяких продавців, то виключно в тестовому режимі. Як тепер ПРРО поставити на облік (зареєструвати) в ДПС? І чи треба щодо ПРРО подавати форму №20-ОПП?

Починаємо застосовувати ПРРО з 1 серпня: чи треба подавати форму 20-ОПП?

З 1 серпня розпочнеться робота програмних РРО. Тож податківці продовжують відповідати на питання щодо їх застосування.

Нагадаємо, що деякі зі запитань-відповідей ми наводили  тут. А зараз наведемо відповіді податківців на запитання щодо реєстрації ПРРО.

 

Яка послідовність дій має бути здійснена суб’єктом господарювання для реєстрації ПРРО?

Суб’єкт господарювання, який хоче зареєструвати ПРРО, повинен бути на обліку в контролюючому органі. Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган у формі № 20-ОПП відповідно до вимог п. 63.3 ПКУ

Реєстрація ПРРО здійснюється на підставі заяви, що подається у електронній формі через Електронний кабінет (портальне рішення для користувачів або програмного інтерфейсу (АРІ)) або засобами телекомунікацій.

Лише після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій, такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання.

Про сертифікати електронних підписів та/або печаток, що будуть використовуватись для ПРРО, суб’єкт господарювання повідомляє теж у електронній формі згідно з Порядком обміну електронними документами з контролюючими органами, встановленим наказом Мінфіну від 06.06.2017 №557

 

Чи треба на початку роботи з ПРРО  подавати форму №20-ОПП?

Щодо самого ПРРО – ні. А ось господарська одиниця, де ПРРО буде застосовуватись, має бути на обліку в ДПС. Тобто про цю господарську одиницю (магазин, склад, кіоск тощо) треба подати форму № 20-ОПП.

ПРРО реєструється на окрему господарську одиницю, реквізити якої будуть зазначатися  у розрахункових документах (чеках), які створюватиме такий ПРРО.

Відсутність реєстрації об'єкта оподаткування (одиниці торгівлі) є підставою для відмовлення у реєстрації ПРРО. Про це ми писали тут

Але це не означає, що до 1 серпня треба наново подати інформацію про такі господарські одиниці за формою № 20-ОПП!

Якщо така інформація вже раніше була подана та в базі ДПС є, і ця інформація з часу її надання не змінилася – все гаразд, дублювати і оновлювати таку інформацію не треба. ПРРО зареєструють за адресою такої господарської одиниці.

Якщо ж ви відкриваєте з 1 серпня нову одиницю торгівлі і бажаєте застосовувати на ній РРО (не має значення який - програмний чи апаратний), спочатку подайте про цю одиницю торгівлі форму №20-ОПП і лише потім – заяву про реєстрацію РРО.

Оскільки працювати можна лише зі зареєстрованим РРО, а ПРРО почнуть реєструвати з 1 серпня, вже на момент реєстрації податківці повинні знати, де саме такий ПРРО буде застосовуватись. Отже, інформацію про нову (або щодо якої форма №20-ОПП ще не надавалася) господарську одиницю, де цей ПРРО з 1 серпня застосовуватиметься, треба подати до 1 серпня!

Зауважимо, що з 27 липня діють оновлені правила подання форми №20-ОПП, ми про це писали тут. Цього ж дня податківці оновили довідник об'єктів оподаткування.  Щоправда, змін в довіднику було небагато. До нього лише додали два об'єкти. Про це ми писали тут.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»