• Посилання скопійовано

Мінфін затвердив порядок створення контрольної стрічки в ПРРО

Продовжується приведення нормативних актів у відповідність до змін, внесених Законом №128-ІХ. Мінфін затвердив порядки використання програмного РРО та надання споживачам фіскального чека в електронній формі

Мінфін затвердив порядок створення контрольної стрічки в ПРРО

Мінфін наказом від 05.08.2020 р. №477 (зареєстрований в Мін'юсті від 09.11.2020 р. за №1094/35377) вніс зміни до  наказу МФУ від 08.10.2012 р. №1057. Нагадаємо, що ним затверджено Вимоги щодо створення контрольної стрічки в електронній формі у реєстраторах розрахункових операцій та модемів для передачі даних та Порядку передачі електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків реєстраторів розрахункових операцій дротовими або бездротовими каналами зв'язку до органів державної податкової служби.

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Його опубліковано в "Офіційному Віснику" від 24.11.2020 р. Відповідно зміни почали діяти з 24 листопада.

 

Чому вносяться зміни?

Законом №128-IX було внесено зміни щодо запровадження:

  • програмного реєстратора розрахункових операцій (ПРРО) як альтернативи класичним РРО;
  • розрахункового документу, фіскального звітного чеку, фіскального звіту, створеного програмним РРО та/або РРО в електронній формі;
  • фіскального сервера контролюючого органу, засобами програмного забезпечення якого здійснюється реєстрація програмних РРО, електронних розрахункових документів, фіскальних звітних чеків та фіскальних звітів, створених програмними РРО;
  • системи обліку даних реєстраторів розрахункових операцій (СОД РРО), яка забезпечить отримання від РРО та програмних РРО визначених законодавством даних та їх збереження у базі інформаційно-телекомунікаційної системи Державної податкової служби України.

Для того, щоб цей закон запрацював на практиці, потрібні підзаконні нормативні акти - як нові, так і оновлені. Зокрема, потрібні зімни  щодо порядку передачі інформації до контролюючих органів по дротових або бездротових каналах зв’язку, а також щодо створення контрольної стрічки в електронній формі, який наразі затверджено наказом Мінфіну від 08.10.2012 р. №1057.

 

Що саме змінює Наказ №477?

Наказом №477 затверджено:

1. Порядок функціонування Системи обліку даних реєстраторів розрахункових операцій

Цим Порядком встановлюється механізм функціонування Системи обліку даних реєстраторів розрахункових операцій (СОД РРО) щодо отримання від РРО та ПРРО визначених законодавством даних та збереження таких даних у базі даних інформаційно-телекомунікаційної системи Державної податкової служби України.

2. Зміни до Вимог щодо створення контрольної стрічки в електронній формі у реєстраторах розрахункових операцій та модемів для передачі даних

Цими Вимогами встановлюються критерії щодо створення контрольної стрічки в електронній формі:

  • у РРО для різних сфер застосування;
  • у програмних реєстраторах розрахункових операцій;
  • вимоги до модемів, за допомогою яких РРО передаватимуть дані в електронній формі дротовими або бездротовими каналами зв'язку згідно з технологією, розробленою НБУ.

Так, ПРРО має забезпечувати:

- створення та зберігання контрольної стрічки на ПРРО у разі здійснення розрахункових операцій у режимі офлайн до передачі електронних розрахункових документів, електронних фіскальних звітних чеків до фіскального сервера. Така передача завершується отриманням від контролюючого органу підтвердження про доставку таких документів;

- під час роботи в режимі офлайн присвоєння кожному створеному електронному розрахунковому документу та фіскальному звітному чеку фіскального номера з діапазону фіскальних номерів, сформованого фіскальним сервером контролюючого органу.

3. Зміни до Порядку передачі електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків реєстраторів розрахункових операцій дротовими або бездротовими каналами зв'язку до органів державної податкової служби.

Зокрема, у новій редакції викладено розділи IV - VI Порядку, в яких йдеться про Центр керування, маршрутизації та моніторингу, Центр ініціалізації модулів безпеки РРО та фіскальний сервер контролюючого органу.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»