• Посилання скопійовано

Код КАТОТТГ чи КОАТУУ: як скласти заяву за формою №1-РРО та №1-КОРО?

На заміну своєму попереднику, Класифікатору об'єктів адміністративно-територіального устрою України (КОАТУУ), йде Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ). Але перехідний період і досі триває. Тож, це викликає запитання при складанні документів, які надаються податківцям

Код КАТОТТГ чи КОАТУУ: як скласти заяву за формою №1-РРО та №1-КОРО?

ДПС в Одеській області розповідає, що наказом Міністерства розвитку громад та територій від 26.11.2020 р. №290 (зі змінами та доповненнями, далі – Наказ №290)  було затверджено Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (далі – КАТОТТГ). Він мав замінити Класифікатор об'єктів адміністративно-територіального устрою України (КОАТУУ). Але робить це поступово. 

Його введення було наслідком адміністративно-територіальної реформи в Україні, розпочатої в 2015 році, протягом якої населені пункти сусідніх сільських, селищних та міських рад поступово об'єднувались в територіальні громади, та частиною якої було створення нових районів.

Про це податківці роз'яснювали ще у квітні 2021 року щодо складання форми №20-ОПП.

Довідково! В новому Кодифікаторі адміністративно-територіальні одиниці поділені на п'ять рівнів:

  • Перший рівень – області,Автономна Республіка Крим, міста, що мають спеціальний статус (Київ та Севастополь);
  • Другий рівень – райони в областях та в Автономній Республіці Крим;
  • Третій рівень – територіальні громади (в областях та в АРК);
  • Четвертий рівень – міста, села, селища (населені пункти);
  • Додатковий рівень – райони в містах (в тому числі в містах, що мають спеціальний статус).

Адміністративно-територіальні одиниці також поділені за категорією, кожна категорія має своє однолітерне скорочення:

  • О – області та АРК;
  • К – міста, що мають спеціальний статус (Київ та Севастополь);
  • Р – райони в областях та в АРК;
  • Н – територіальні громади;
  • М – міста;
  • Т – селища міського типу;
  • С – села;
  • Х – селища;
  • В – райони в містах.

Код адміністративно-територіальної одиниці складається із літер «UA» (код України за ISO 3166-1), за якими слідують 17 цифр:

UA|ОО|РР|ГГГ|ППП|ММ|УУУУУ – де:

Перші дві цифри – це код адміністративно-територіальної одиниці першого рівня (області, АРК або міста зі спеціальним статусом), при чому він збігається із кодом, який ця одиниця мала в КОАТУУ (наприклад «80» для Києва, так само як і в КОАТУУ).

Наступні дві цифри – це код району.

Наступні три цифри – це код територіальної громади.

Ще три наступні цифри – це код населеного пункту.

Подальші дві цифри є кодом району в місті.

Останні п'ять цифр є унікальним ідентифікатором об'єкту.

Якщо якась із частин коду незастосовна до конкретної одиниці (наприклад код району в місті є незастосовним для територіальних громад), то в цій частині коду ставляться нулі. Наприклад село Нові Безрадичі має код «UA32120070080094229», і в цьому коді два нулі на одинадцятій та дванадцятій позиції (виділені жирним шрифтом) є кодом району в місті, і там стоять саме нулі, оскільки код району в місті не застосовується до сіл.

Список кодів областей (перші дві цифри коду КАТОТТГ) повністю співпадає зі списком кодів КОАТУУ для областей.

 

Гаразд, а який код вказувати в  реєстраційній заяві?

Відповідно до глави 2 розділу II Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. №547 (зі змінами та доповненнями, далі – Порядок №547) для реєстрації реєстратора розрахункових операцій (далі – РРО) суб’єкт господарювання або представник суб’єкта господарювання подає до контролюючого органу заяву про реєстрацію реєстраторів розрахункових операцій за формою №1-РРО (далі – реєстраційна заява за формою №1-РРО) за ідентифікатором форми J/F1311405.

Згідно з формою реєстраційної заяви за формою №1-РРО у графах розділу 3 «Дані щодо господарської одиниці» зазначаються дані щодо господарської одиниці, зокрема, код Класифікатора об’єктів адміністративно-територіального устрою України (далі – КОАТУУ) господарської одиниці.

Відповідно до глави 1 розділу II Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затвердженого наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. №547 (зі змінами та доповненнями, далі – Порядок), для реєстрації книги обліку розрахункових операцій (далі – КОРО) суб’єкт господарювання або представник суб’єкта господарювання подає до контролюючого органу заяву про реєстрацію КОРО та/або розрахункової книжки за формою №1-КОРО (далі – реєстраційна заява за формою №1-КОРО) за ідентифікатором форми J/F1311304).

Згідно з формою реєстраційної заяви за формою №1-КОРО у графах розділу 4 «Дані щодо господарської одиниці» зазначаються дані щодо господарської одиниці, в якій використовується КОРО, зокрема, код КОАТУУ господарської одиниці, в якій використовується КОРО.

Але, якщо населеному пункту, щодо якого подається заява, вже присвоєно код КАТОТТГ, то старий код КОАТУУ для неї вже не діє. Тому при заповненні реєстраційних заяв за формою №1-РРО та за формою №1-КОРО в графі «код КОАТУУ» необхідно вказувати одне із діючих значень: код за КОАТУУ або код за КАТОТТГ.

Джерело: ДПС у Одеській області

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»