• Посилання скопійовано

Нові обов’язки при застосуванні РРО: вивчаємо новації за Законом №1914 (законопроєкт 5600)

Законом про чергову податкову реформу №1914 вносяться зміни і до Закону про РРО. Зокрема, у розрахункових документах слід буде вказувати цифрове значення штрихкоду акцизної марки акцизного податку. А в разі ведення товарного обліку для ФОП встановлено конкретний перелік документів, які слід буде надавати при податкових перевірках. Ці новації почнуть діяти з 1 січня 2022 року

Нові обов’язки при застосуванні РРО: вивчаємо новації за Законом №1914 (законопроєкт 5600)

Закон №1914, хоч й покликаний впровадити саме податкові зміни, але вносить зміни й у Закон №265.

Зокрема, пункти 11 і 12 статті 3 Закону про РРО будуть викладені в новій редакції. І чинності нові норми наберуть з 1 січня  2022 року!

 

Зміни щодо обов’язків СГ при застосуванні РРО

В обов’язках СГ буде проводити розрахункові операції через РРО та ПРРО для підакцизних товарів з використанням режиму програмування зі зазначенням:

  • коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД;
  • найменування товарів;
  • цін товарів та обліку їх кількості;
  • цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку (серія та номер) при роздрібній торгівлі алкогольними напоями.

Наразі порядком проведення розрахунків, який визначений ст. 3 Закону про РРО, не передбачено обов’язку для суб’єктів господарювання при реєстрації  розрахункових операцій зазначати у розрахункових документах цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої. А тому у період з 1 жовтня 2021 року підстав для застосування до таких суб’єктів господарювання штрафних (фінансових) санкцій за видачу розрахункового документа без зазначення цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої у податкових органів не виникало. Про це ми писали тут.

З 1 січня 2022 року такий обов’язок вже з’являється, а отже ДПС має право штрафувати за його порушення.

 

Зміни щодо товарного обліку у ФОП

У п. 12 ст. 3 Закону про РРО щодо обов’язку ведення товарного обліку підприємцями також внесено зміни.

Спочатку нагадаємо те, що не змінилося. 

Перелік СГ, які мають вести облік товарних запасів, не змінився. Як і зараз, так і у 2022 році облік товарних запасів поширюється на фізичних осіб - підприємців, у тому числі платників єдиного податку (далі - ФОП), які відповідно до Закону зобов'язані здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені у такому обліку, та осіб, які фактично здійснюють продаж товарів (надання послуг) та/або розрахункові операції в місці продажу (господарському об'єкті) такого ФОП.

Ведуть товарний облік всі ФОП на єдиному податку будь-якої групи, які торгують такими трьома групами товарів:

  • технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту;
  • лікарськими засобами та виробами медичного призначення (ветеринарних препаратів та засобів для лікування тварин це не стосується!);
  • ювелірними та побутовими виробами з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Товарний облік не ведуть ФОП-"єдинники", які одночасно: перебувають на єдиному податку 1, 2 та 3-ї групи за ставкою 5% (неплатники ПДВ) та не торгують трьома групами товарів, що зазначені вище.

Ми детально про це писали тут, а всі новини на цю тему читайте за посиланням.

Новацією є ось що.

У цій нормі тепер докладно прописано, які документи мають надавати СГ під час перевірок податківцям.

Увага! ФОП зобов’язаний надати ДПС на початок проведення перевірки документи (у паперовій або електронній формі), що підтверджують облік та походження товарних запасів (зокрема, але не виключно, документи щодо інвентаризації товарних запасів, документи про отримання товарів від інших суб’єктів господарювання та/або документи на внутрішнє переміщення товарів), які на момент перевірки знаходяться у місці продажу (господарському об’єкті).

 

Зменшені штрафи за порушення у веденні товарного обліку

За оновленою редакцією ст. 20 Закону про РРО:

  • за реалізацію товарів, які не обліковані згідно з Порядком №496;
  • за ненадання контролерам під час перевірки Форми обліку та первинних документів на всі товари, що не реалізовані, але знаходяться у місці продажу,

застосовується фінансова санкція у розмірі  вартості таких товарів, які не обліковані у встановленому порядку, за цінами реалізації, але не менше 10 н.м.д.г. (наразі це 170 грн).

Увага! До 1 січня штраф застосовується у розмірі подвійної вартості товарів, щодо яких вчинено порушення.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»