• Посилання скопійовано

Зменшення штрафів за незастосування РРО для платників ЄП: ще два законопроєкти

У Раді зареєстровано альтернативні законопроєкти щодо відтермінування (зменшення) фінансових санкцій для платників єдиного податку за РРО-порушення

Зменшення штрафів за незастосування РРО для платників ЄП: ще два законопроєкти

Нагадаємо, що 27 січня Д. Гетманцев та інші нардепи на сайті ВРУ зареєстрували законопроєкт №6561.  Ним пропонувалося скасування штрафів за незастосування РРО до 31 січня (включно), а надалі зменшення їх до кінця 2022 року до 10% від існуючого розміру всім ФОП-«єдинникам», хто до 1 квітня встановить РРО. Про це ми розповідали тут.

Сьогодні, 1 лютого, його мали розглянути на засіданні ВРУ. Проте, як повідомив вчора спікер Ради Руслан Стефанчук,  законопроєкт про скасування штрафів для ФОПів, які не встановили РРО, був відкликаний через те, що "процес був політизований". "Відповідна правка буде внесена в якийсь законопроект, який буде подаватися до другого читання і це питання буде вирішено. Та обіцянка, яку було дано, всі сумлінні будуть підтримані, просто ми шукаємо форму", - додав він.

Зокрема, у ВРУ зареєстровано ще два альтернативні законопроєкти:

  • №6561-1 "Про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" щодо відтермінування застосування фінансових санкцій для платників єдиного податку" (завантажити). Авторами його є нардепи з партій "Слуга народу" та "За життя".

Законопроєктом пропонується тимчасово (до 31.12.2022 р.) відтермінувати застосування фінансових санкцій до платників єдиного податку 2-4 груп (фізичних осіб-підприємців), які були звільненні від застосування РРО, ПРРО до 1 січня 2022 року згідно з п. 61 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, що вчинили правопорушення, визначені  статтею 17 Закону про РРО.

 

  • №6561-2 "Про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" щодо зменшення фінансових санкцій для платників єдиного податку" (завантажити). Автором його є Я. Железняк.

Він фактично дублює основний законопроєкт №6561. Ним також пропонується тимчасово до ФОП - платників єдиного податку 2-4 груп, які згідно з п. 61 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ до 1 січня 2022 року не мали обов'язку застосовувати РРО та/або ПРРО, та в яких з 1 січня 2022 року такий обов’язок виник, за умови, що такі фізичні особи-підприємці до 1 квітня 2022 року зареєстрували та почали використовувати РРО та/або ПРРО, за вчинення правопорушень, зазначених у статті 17 Закону про РРО:

  • до 31 січня 2022 року (включно) - фінансові санкції не застосовувати;
  • з 1 лютого 2022 року по 31 грудня 2022 (включно) - фінансові санкції  застосовувати у розмірі 10% від розміру, встановленого ст. 17 Закону про РРО.

У разі прийняття одного з цих законопроєктів, він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування. 

***

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»