• Посилання скопійовано

РРО для ФОП-«єдинників»: ще один варіант змін від нардепів

Ю. Тимошенко та інші нардепи запропонували свій варіант змін щодо застосування РРО/ПРРО ФОП-«єдинниками». У Раді зареєстровано відповідний законопроєкт №6561-3

РРО для ФОП-«єдинників»: ще один варіант змін від нардепів

1 лютого 2022 року у ВРУ зареєстровано ще один альтернативний варіант законопроєкту щодо застосування РРО/ПРРО ФОП-"єдинниками".

Це проєкт Закону №6561-3 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення адміністрування податків, зборів та інших платежів для державної підтримки малого та середнього бізнесу" (завантажити).

Авторами його є Ю. Тимошенко, В. Івченко та М. Цимбалюк.

Про попередні два альтернативні законопроєкти ми писали тут, а про основний ось тут.

 

Що пропонується законопроєктом №6561-3?

1. Дозволити не застосовувати  РРО та/або ПРРО платникам єдиного податку:

  • першої групи;
  • другої - четвертої груп (ФОП) незалежно від обраного виду діяльності, які не є платниками ПДВ, у разі продажу товарів (надання послуг) за умови здійснення розрахунків за такі товари (послуги) за допомогою платіжних пристроїв (терміналів). 

2.  Доповнити підрозділ 10 «Інші перехідні положення» Розділу ХХ «Прикінцеві положення» ПКУ новим пунктом 69.

За ним вартість (ціна) РРО та ПРРО, а також програмного забезпечення до них, придбані ФОП - платниками єдиного податку другої-четвертої груп починаючи з дня, наступного за днем офіційного опублікування Закону №1914-IX, та закінчуючи 1 квітням 2022 року (включно) зменшує суму податкових зобов’язань таких ФОП - платників єдиного податку другої-четвертої груп, нараховану за ставками єдиного податку згідно із статтею 293 ПКУ за наслідками податкового (звітного) періоду, в якому РРО (програмне забезпечення) були придбані, а також наступних податкових (звітних) періодів, до повного відшкодування їхньої вартості (ціни).

3. Тимчасово до платників ЄП другої-четвертої груп (фізичних осіб-підприємців), які були звільненні від застосування РРО, ПРРО до 1 січня 2022 року згідно з п. 61 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ і в яких виник обов’язок щодо застосування РРО, ПРРО з 1 січня 2022 року, що вчинили правопорушення, визначені  статтею 17 Закону про РРО, до 31 січня 2022 року, фінансові санкції не застосовувати. 

4. Тимчасово для цих же платників, якщо вони встановили РРО, ПРРО до 1 квітня 2022 року, за вчинення правопорушень, визначених у статті 17 Закону про РРО:

  • у період до 1 квітня 2022 року фінансові санкції не застосовувати,
  • з 1 квітня 2022 року по 31 грудня 2022 року застосовувати санкції у розмірі 10% розміру фінансових санкцій, встановлених у статті 17  Закону про РРО за відповідні правопорушення.

5. Передбачається також нова  норма щодо не застосування РРО та розрахункових книжок при продажу товарів, розрахункові операції за якими здійснені у безготівковій формі за допомогою платіжних пристроїв із застосуванням електронних платіжних засобів.

6. Пропонується Кабміну на період, визначений у частині 12 Розділу ІІ Закону про РРО, запровадити державне регулювання цін (вартості) РРОта/або ПРРО, а також програмного забезпечення до них.

Також надається доручення КМУ протягом місяця з дати набрання чинності цим Законом подати ВРУ проєкт змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2022 рік", який передбачатиме надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на покриття втрат податкових надходжень місцевих бюджетів при застосуванні компенсаційних механізмів придбання засобів РРО суб’єктами підприємницької діяльності, у тому числі шляхом зменшення податкових зобов’язань на суму придбання засобів РРО.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня наступного за днем його опублікування. 

***

Нагадуємо, що 27 січня Д. Гетманцев та інші нардепи на сайті ВРУ зареєстрували законопроєкт №6561. Ним пропонувалося скасування штрафів за незастосування РРО до 31 січня (включно), а надалі зменшення їх до кінця 2022 року до 10% від існуючого розміру всім ФОП-«єдинникам», хто до 1 квітня встановить РРО. Про це ми розповідали тут.

1 лютого його мали розглянути на засіданні ВРУ. Проте, як повідомив спікер Ради Руслан Стефанчук,  законопроєкт про скасування штрафів для ФОПів, які не встановили РРО, був відкликаний через те, що "процес був політизований". "Відповідна правка буде внесена в якийсь законопроект, який буде подаватися до другого читання і це питання буде вирішено. Та обіцянка, яку було дано, всі сумлінні будуть підтримані, просто ми шукаємо форму", - додав він.

***

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»