• Посилання скопійовано

Зменшення штрафів за незастосування РРО: новий, вже 5-тий законопроєкт

У Раді зареєстровано ще один альтернативний законопроєкт №6561-4 щодо зменшення штрафів за незастосування РРО платниками ЄП

Зменшення штрафів за незастосування РРО: новий, вже 5-тий законопроєкт

7 лютого 2022 року у ВРУ зареєстровано ще один альтернативний законопроєкт щодо зменшення штрафів за незастосування РРО - №6561-4 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення адміністрування податків, зборів та інших платежів для державної підтримки малого та середнього бізнесу" (завантажити). Його авторами є нардепи з партії "Батьківщина".

Як зазначено у пояснювальній записці, законопроєктом пропонується:

1) Не застосовувати ФОП - платниками єдиного податку РРО та/або ПРРО, якщо вони належать до першої групи або до другої - четвертої груп незалежно від обраного виду діяльності, які не є платниками ПДВ, у разі продажу товарів (надання послуг) за умови здійснення розрахунків за такі товари (послуги) за допомогою платіжних пристроїв (терміналів).

2) Зменшити суми податкових зобов’язань ФОП.

Зокрема, передбачити, що вартість (ціна) РРО та ПРРО, а також програмного забезпечення до них, придбані ФОП - платниками єдиного податку другої-четвертої груп, починаючи з дня, наступного за днем офіційного опублікування Закону №1914-IX, та закінчуючи 1 квітням 2022 року (включно) зменшує суму податкових зобов’язань таких ФОП - платників єдиного податку другої-четвертої груп, нараховану за ставками єдиного податку за наслідками податкового (звітного) періоду, в якому РРО (програмне забезпечення) були придбані, а також наступних податкових (звітних) періодів, до повного відшкодування їхньої вартості (ціни).

3) Тимчасово до ФОП - платників єдиного податку другої-четвертої груп, які згідно пункту 61 розділу ХХ ПКУ до 1 січня 2022 року були звільнені від обов’язку застосувати РРО/ПРРО, та в яких з 1 січня 2022 року такий обов’язок виник, за умови, що такі ФОП до 1 квітня 2022 року зареєстрували та почали використовувати РРО та/або ПРРО, за вчинення правопорушень, зазначених у статті 17 Закону про РРО:

  • до 1 квітня 2022 року (включно) - фінансові санкції не застосовувати;
  • з 1 квітня 2022 року по 31 грудня 2022 (включно) - фінансові санкції застосовувати у розмірі 10% розміру фінансових санкцій, встановлених статтею 17 Закону про РРО за відповідні правопорушення.

4) Кабінету Міністрів України на період, визначений у частині 12 Розділу ІІ Закону про РРО, запровадити державне регулювання цін (вартості) РРО та/або ПРРО, а також програмного забезпечення до них.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

***

Нагадаємо, що 27 січня Д. Гетманцев та інші нардепи зареєстрували законопроєкт №6561. Ним пропонувалося скасування штрафів за незастосування РРО до 31 січня (включно), а надалі зменшення їх до кінця 2022 року до 10% від існуючого розміру всім ФОП-«єдинникам», хто до 1 квітня встановить РРО. Про це ми розповідали тут.

1 лютого його мали розглянути на засіданні ВРУ. Проте, як повідомив тоді спікер Ради Руслан Стефанчук, законопроєкт був відкликаний через те, що «процес був політизований». «Відповідна правка буде внесена в якийсь законопроект, який буде подаватися до другого читання і це питання буде вирішено. Та обіцянка, яку було дано, всі сумлінні будуть підтримані, просто ми шукаємо форму», – додав він.

Після цього з'явилось ще три альтернативні законопроєкти: 

  • №6561-1. Авторами є нардепи з партій «Слуга народу» та «За життя». Ним пропонується тимчасово (до 31.12.2022 р.) відтермінувати застосування фінансових санкцій до платників єдиного податку 2-4 груп (фізичних осіб-підприємців), які були звільненні від застосування РРО, ПРРО до 1 січня 2022 року згідно з п. 61 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, що вчинили правопорушення, визначені  статтею 17 Закону про РРО.
  • №6561-2. Автором є Я. Железняк. Він фактично дублює основний законопроєкт №6561;
  • №6561-3. Авторами є Ю. Тимошенко, В. Івченко та М. Цимбалюк. Ним, зокрема, пропонується тимчасово для платників ЄП, якщо вони встановили РРО, ПРРО до 1 квітня 2022 року, за вчинення РРО-правопорушень у період до 1 квітня 2022 року фінансові санкції не застосовувати, а з 1 квітня по 31 грудня 2022 року застосовувати санкції у розмірі 10% розміру фінансових санкцій, встановлених у статті 17  Закону про РРО за відповідні правопорушення.

Про перші два законопроєкти читайте тут, а про третій – ось тут.

***

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»