• Посилання скопійовано

Готівкові обмеження розрахунків: із ким, в якому розмірі та що буде за перевищення?

В яких випадках діють обмеження в розрахунках готівкою? Як застосовувати обмеження під час розрахунків зі звичайними та самозайнятими фізособами? Чи є обмеження на виплату зарплати чи коштів для відрядження?

Готівкові обмеження розрахунків: із ким, в якому розмірі та що буде за перевищення?

Відповідно до п. 6 розд. ІІ Положення № 148, суб’єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами:

   1) між собою – у розмірі до 10 000 (десяти тисяч) грн включно;

   2) з фізичними особами – у розмірі до 50 000 (п’ятдесяти тисяч) грн включно.

Зверніть увагу! Суб’єкти господарювання у разі зняття готівкових коштів із рахунків з метою здійснення готівкових розрахунків із фізичними особами зобов’язані надавати на запит банку (філії, відділення) підтвердні документи, на підставі яких здійснюються такі готівкові розрахунки. Ці документи потрібні банку для фінансового моніторингу – вивчення клієнта з урахуванням ризик-орієнтованого підходу.

Платежі понад зазначені граничні суми проводяться шляхом переказу коштів із рахунку на рахунок або внесення коштів до кас надавачів платіжних послуг для подальшого їх переказу на рахунки. 

Кількість суб’єктів господарювання та фізичних осіб, з якими здійснюються готівкові розрахунки, протягом дня не обмежується.

Легко запам’ятати, що ці обмеження стосуються розрахунків під час готівкової оплати за товари, придбані на виробничі (господарські) потреби. А тепер перейдемо до інших варіантів розрахунків та випадків, коли обмеження не діють.

 

На які види готівкових розрахунків не поширюється обмеження щодо граничних сум готівкових розрахунків?

Обмеження щодо граничних сум готівкових розрахунків не поширюються на:

 

Зарплата виплачується готівкою без обмежень! 

Готівкові обмеження у розмірі 50 000 грн не поширюються на операції з виплати заробітної плати з каси підприємства. 

Докладніше про це читайте тут.

 

Чи поширюються готівкові обмеження на розрахунки в касах банків?

Якщо ви вирішили заплатити за товари, роботи, послуги тощо за допомогою каси банку, то теж немає заборони у сумі готівки. 

Адже обмеження граничної суми готівкового розрахунку 10 000 (50 000) грн не поширюється на розрахунки, які здійснюються платниками податків шляхом внесення готівки до каси банку для подальшого її перерахування на рахунок отримувача.

 

Яка гранична сума готівкового розрахунку СГ з фізособою, яка має статус підприємця? 

Базове правило таке: граничну суму розрахунків готівкою між СГ та звичайною фізичною особою протягом одного дня установлено в розмірі 50 000 грн включно. Між тим, розрахунки між СГ обмежено в сумі 10 000 грн. І ФОП у цьому випадку теж належить до СГ. 

Проте у випадку із ФОПом має значення, за що проводяться розрахунки.

Якщо готівкові розрахунки СГ проводяться з фізособою, яка одночасно зареєстрована як ФОП, але те, за що платять, не пов’язане з підприємницькою діяльністю такої фізичної особи, то на такі розрахунки теж поширюється обмеження у 50 000 грн.

Зверніть увагу, що якою б не була гранична сума, вона контролюється сукупно за день, і тут вже підстава для готівкової оплати не має значення. 

Наприклад, якщо гранична сума 50 000 грн, але протягом одного дня було отримано від однієї фізособи оплату за товар на суму 4 000 грн і фіндопомогу на суму 50 000 грн, то сукупно сума розрахунків становитиме 54 000 грн, а отже, є перевищення.

 

Внески до статутного капіталу у готівці

Вимоги щодо обмеження готівкових розрахунків фізичної особи з підприємством, які встановлено п. 6 розд. ІІ Положення № 148, поширюються на розрахунки за правочинами, предметом яких є будь-які матеріальні та нематеріальні блага, які можуть бути оцінені в грошовій формі, в тому числі на внески до статутного фонду. 

Про це ми зазначали тут.

 

Виплата дивідендів у готівці

Вимоги щодо обмеження готівкових розрахунків фізичної особи з підприємством, установлені п. 6 розд. ІІ Положення № 148, поширюються і на виплату суб’єктами господарювання дивідендів фізичним особам.

 

Готівка для відрядження

Обмеження щодо граничної суми готівкового розрахунку не поширюється на готівкові розрахунки, пов’язані з відрядженням працівника підприємства.

Але податківці наголошують, що готівкове обмеження у розмірі 10 000 грн поширюється на придбання таким працівником товарів, робіт або послуг у одного продавця-СГ протягом дня за рахунок коштів, виданих на відрядження. 

 

Чи поширюється обмеження на розрахунки за допомогою платіжних карток?

Ні. Обмеження щодо граничної суми розрахунків не поширюється на розрахунки, які проводяться із застосуванням електронних платіжних засобів (платіжних карток).

 

Чи є обмеження у готівкових розрахунках з адвокатами та нотаріусами?

Якщо самозайнята особа не зареєстрована як ФОП, то на готівкові розрахунки з такою особою не поширюється обмеження у розмірі 10 000 грн. Водночас на розрахунки з такою особою поширюється обмеження у розмірі 50 000 грн. Про це ми писали тут.

 

Отримання та повернення позики 

Положення № 148 не визначає питання поширення його норм на операції між суб’єктом господарювання та фізичними особами з отримання та повернення поворотної фінансової допомоги.

Тому, наприклад, податківці рекомендують звертатися для отримання роз’яснення з порушеного питання до Національного банку України як до розробника Положення № 148.

Цю проблему ми розглядали тут і наводили при цьому позицію НБУ. На його думку, обмеження суми готівкових розрахунків діє у тому числі на видачу та повернення коштів під звіт, фінансової допомоги. З того часу іншої думки НБУ не висловлював.

Тобто виходить, що отримувати і повертати в готівковій формі фіндопомогу підприємство має з урахуванням зазначених у Положенні №148 обмежень.

 

Чи є штрафи за порушення готівкових обмежень?

На сьогодні діють тільки адмінштрафи за таке порушення, проте вони чималі.

Відповідно до ст. 163-15 КУпАП порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги), у тому числі перевищення граничних сум розрахунків готівкою тягне за собою накладення штрафу на фізичну особу – підприємця, посадових осіб юридичної особи від 100 до 200 н.м.д.г. (від 1 700 до 3 400 грн).

Дія, передбачена частиною першою цієї статті, вчинена особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме порушення, призведе до накладення штрафу від 500 до 1 000 н.м.д.г. (від 8 500 до 17 000 грн).

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»