• Посилання скопійовано

Чи слід встановлювати платіжний термінал при продажу товарів власного виробництва?

Торговці, які здійснюють продаж лише власноручно вирощеної або відгодованої продукції, зобов'язані забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків через термінал починаючи з 01.01.2026

Чи слід встановлювати платіжний термінал  при продажу товарів власного виробництва?

ДПС у Запорізькій області розповідає, що відповідно до ч. 28 та 29 ст. 38 Закону України від 30.06.2021 №1591-IX «Про платіжні послуги» торговці зобов’язані забезпечувати можливість здійснення безготівкових розрахунків за продані товари (надані послуги), у тому числі за допомогою електронних платіжних засобів та/або платіжних застосунків, та/або платіжних пристроїв.

Терміни, до настання яких торговці мають забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги), визначаються Кабінетом Міністрів України.

У подальшому, на виконання зазначених вимог Закону №1591, Кабінет Міністрів України Постановою від 29.07.2022 №894 «Про встановлення строків, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги)» установив строки, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги).

Запровадження такого обов’язку для торгівців складається з чотирьох етапів а саме:

  • з 01.01.2023 - для торговців, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб (крім фізичних осіб - підприємців – платників єдиного податку першої групи);
  • з 01.01.2024 - для торговців, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення від 5 до 25 тис. осіб (крім фізичних осіб - підприємців – платників єдиного податку першої групи);
  • з 01.01.2025 - для торговців, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення менше ніж 5 тис. осіб (крім фізичних осіб - підприємців – платників єдиного податку першої групи);
  • з 01.01.2026 - для торговців – фізичних осіб - підприємців – платників єдиного податку першої групи, торговців, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції. 

Враховуючи викладене вище та з урахуванням строків і вимог, встановлених пп. 4 п. 1 Постанови №894, торговці, які здійснюють продаж лише власноручно вирощеної або відгодованої продукції, зобов’язані забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) починаючи з 01.01.2026.

У разі наявності в асортименті інших товарів, крім власноручно вирощеної або відгодованої продукції, такі торгівці зобов’язані забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків з урахуванням строків і вимог, встановлених пп. 1 – 3 п. 1 Постанови №894.

При цьому передбачений Законом №1591 обов’язок торгівців забезпечувати можливість здійснення безготівкових розрахунків за продані товари (надані послуги) (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) не регулюється Законом України від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Водночас приймання торгівцями до оплати електронних платіжних засобів встановлює для них обов’язок проведення таких операцій із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій або програмних реєстраторів розрахункових операцій, а в окремих випадках – з використанням книги обліку розрахункових операцій та розрахункової книжки, з додержанням встановленого порядку їх ведення.

Джерело: ДПС у Запорізькій області

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»