• Посилання скопійовано

Увага! ДПС підготувала зміни до обовʼязкового застосування POS-терміналів торговцями: що нового?

Проєктом постанови КМУ запропоновано обмежити дію норм Постанови №894 у сфері оптової торгівлі та встановити мінімальну кількість платіжних терміналів для місць торгівлі

Увага! ДПС підготувала зміни до обовʼязкового застосування POS-терміналів торговцями: що нового?

1 грудня ДПС на своєму сайті оприлюднила проєкт постанови КМУ щодо змін до Постанови №894 щодо обовʼязкового застосування платіжних терміналів торговцями. З текстом проєку можна ознайомитися тут.

Нагадаємо, що зараз встановлено строки, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги), включаючи товари (послуги), реалізація (надання) яких здійснюється дистанційно:

1) з 1 січня 2023 р. - торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб (крім торговців, зазначених у підпункті 4);

2) з 1 січня 2024 р. - торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення від 5 до 25 тис. осіб (крім торговців, зазначених у підпункті 4);

3) з 1 січня 2025 р. - торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення менше ніж 5 тис. осіб (крім торговців, зазначених у підпункті 4);

4) з 1 січня 2026 р. - торговці - ФОПи - платники єдиного податку першої групи, торговці, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції.

 

Чому виникла потреба у змінах?

У пояснювальній записці до проєкту постанови йдеться, що наразі норми Постанови №894 суперечать сталій практиці розрахунків в оптовій торгівлі.

Оптовою торгівлею вважається реалізація товарів суб'єктам господарювання (у тому числі іноземним суб’єктам господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) роздрібної торгівлі, іншим суб'єктам господарювання (у тому числі іноземним суб’єктам господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) - таке визначення міститься у ст. 1 Закону № 481

На думку ДПС, під час оптової торгівлі,  як правило, розрахунки відбуваються без використання електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв:

  • у безготівковій формі (попередня оплата та/або оплата з відстрочкою платежу) – за допомогою реквізитів поточного рахунку IBAN у системі клієнт-банк відповідно до виставленого продавцем рахунку-фактури;
  • у готівковій формі – при доставці товарів безпосередньо до господарської одиниці та оплаті товару на місці його відвантаження.

Водночас положення цієї самої Постанови №894 не містять параметрів для визначення мінімальної кількості потрібних платіжних терміналів. 

Це й стало метою появи проєкту постанови від ДПС. 

 

Що планують змінити?

Проєктом постанови запропоновано:

  • обмежити дію норм Постанови №894  - вони не діятимуть у сфері оптової торгівлі;
  • встановити співвідношення мінімальної кількості місць проведення розрахунків, де торговці будуть зобов’язані забезпечувати можливість здійснення безготівкових розрахунків за продані товари (надані послуги), до загальної кількості місць розрахунків у господарській одиниці, у тому числі за допомогою електронних платіжних засобів та/або платіжних застосунків, та/або платіжних пристроїв.

А співвідношення буде таке.

У разі якщо у господарській одиниці облаштовано два місця для здійснення розрахунків за товари (послуги), кількість місць, де торговці зобов’язані забезпечувати можливість здійснення безготівкових розрахунків за продані товари (надані послуги),  має становити не менше ніж 50 відсотків від загальної кількості місць проведення розрахунків у такій господарській одиниці.

Якщо ж кількість місць для здійснення розрахунків у господарській одиниці становить більше двох, кількість місць, де торговці зобов’язані забезпечувати можливість здійснення безготівкових розрахунків, має становити не менше двох третіх від загальної кількості таких місць для здійснення розрахунків

Тобто, наприклад, якщо у магазині є 2 каси, то хоча б одна з них має бути обладнана платіжним терміналом для розрахунків картками тощо. А якщо в магазині 9 кас, то хоча б 6 з них мають бути обладнані платіжними терміналами. Як округлити розрахунок кількості в разі, наприклад, якщо кас буде 5, на жаль, у проєкті постанови не зазначено. Але, сподіваємось, що ДПС це надалі пояснить.    

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»