• Посилання скопійовано

Фінансові піраміди заведуть за грати

Проект закону «Про заборону фінансових пірамід в Україні» пропонує внести зміни до Кримінального кодексу, які передбачають різні санкції залежно від тяжкості злочину

Фінансові піраміди заведуть за грати

Верховна Рада у першому читанні ухвалила урядовий проект закону «Про заборону фінансових пірамід в Україні». Коментуючи відповідне рішення, перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов зазначив, що ухвалення закону в цілому покладе край шахрайству на фінансовому ринку, що стало масовим явищем через низький рівень фінансової грамотності населення та брак ефективного законодавства для притягнення до відповідальності та покарання шахраїв.

«Поява фінансових пірамід стала останнім часом серйозною проблемою. Через законодавчі прогалини  із шахраями не могли ефективно боротися ані фінансові регулятори, ані правоохоронні органи. А норми Закону «Про захист прав споживачів», що також забороняють створення фінансових пірамід, виявилися недосконалими: вони регулюють лише відносини між споживачем та підприємством — продавцем товарів чи послуг або фізособою—підприємцем. Але піраміди створюються без будь-якої реєстрації, тому до їхніх організаторів неможливо застосувати норми чинного законодавства. Найчастіше через прогалини в законодавстві шахраям вдається уникнути будь-якої відповідальності», — зауважив Сергій Арбузов.

Тому, за його словами, знадобився спеціальний закон про заборону фінансових пірамід, який було розроблено урядом і Національною комісією з регулювання ринків фінансових послуг за дорученням Президента. Запропонований урядом законопроект упровадить комплексну систему боротьби зі створенням фінансових пірамід. Зокрема передбачається не тільки дати законодавче визначення цієї шахрайської схеми, а й встановити заборону на рекламу фінансових послуг, що мають ознаки «пірамідальності». Крім того, закон запровадить кримінальну відповідальність не тільки за організацію фінансових пірамід, а й за сприяння їхній діяльності.

«Активна боротьба дасть змогу не лише захистити наших громадян від шахраїв, які користуються низькою фінансовою грамотністю людей, а й підвищить довіру до всіх фінансових інститутів, що офіційно працюють із коштами населення на підставі ліцензій, виданих відповідними регулюючими органами: Національним банком, Національною комісією з регулювання ринків фінансових послуг, Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку», — висловив переконання Сергій Арбузов.

А правоохоронні органи й суди отримають ефективний інструмент для припинення діяльності та ліквідації шахрайських фінансових схем. Тож перший віце-прем’єр висловив сподівання, що депутати спільно з урядом і відповідними органами влади оперативно доопрацюють законопроект до другого читання.

Як зазначає прес-служба урядовця, законопроект «Про заборону фінансових пірамід в Україні» вперше дає визначення не тільки класичних пірамід, а й тих, які почали активно розвиватися останнім часом в Інтернеті, — віртуальних. Документ пропонує внести зміни до Кримінального кодексу, які передбачають різні санкції залежно від тяжкості злочину. Покарання можуть бути у вигляді штрафу, обмеження волі до трьох років або тюремного ув’язнення до п’яти років. 

Джерело: Урядовий кур'єр

Рубрика: Держрегулювання/Підприємництво

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Підприємництво»