• Посилання скопійовано

Мінекономрозвитку назвало продукти, ціни на яких регулюватимуться

Мінекономіки в межах підготовки закону про внутрішню торгівлю визначило перелік товарів, які належатимуть до соціально значущих і ціни на яких регулюватимуться. Всього у списку 15 категорій товарів, але перелік може бути відкориговано

Мінекономрозвитку в межах роботи над законом «Про внутрішню торгівлю» визначило перелік продуктів, які належатимуть до соціально значущих. Нагадаємо, що цей статус означає, що уряд має право регулювати ціни на ці товари, зокрема обмежувати торгові надбавки, встановлювати нормативи рентабельності та вимагати декларування зміни ціни.

Як нагадують у Мінекономрозвитку, ціни на окремі продтовари регулюються і на сьогодні, проте ці функції розподілені між місцевими органами влади і регулюються різними законодавчими актами. «На сьогодні органи місцевого самоврядування мають право формувати регіональні списки таких товарів, і були випадки, хоч і давні, коли до них вносилися елітні макарони, дорогий сир. Закон же передбачає, що буде одна точка зіткнення — Кабинет Міністрів, який формує цей список товарів» — каже директор департаменту розвитку торгівлі Мінекономрозвитку Ігор Гарбарук.

Передбачається, що формувати цей список буде уряд один раз на рік.

Як вважають у Мінекономрозвитку, достроково враховуючи невеликий перелік соціально значущих товарів, обмеження торгових націнок на них, а також вимоги оперативного розрахунку з постачальниками таких товарів не вплинуть негативно на роботу ритейлорів. «15 категорій товарів — це ніщо порівняно з тими десятками тисяч, які є в будь-якому великому супермаркеті. У товарообігу будь-якого ритейлора вони складуть мізерний відсоток. І при цьому буде виконана соціальна місія держави ? забезпечення громадян товарами першої необхідності за цінами, які вони можуть сплатити за цей товар», — зауважив Ігор Гарбарук.

Зазначений список (див. нижче) хоча і є оптимальним, на думку посадовців, проте не остаточним варіантом і може зазнати змін під час подальшої роботи над документом. «Ми маємо намір взяти активну участь у формуванні цього переліку, — зазначив віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців, член робочої групи Максим Кунченко. — Сьогодні не до кінця зрозуміло, чому до цього переліку увійшли саме ці товари, чому ми не відносимо до соціальних, наприклад, предмети побутової хімії, гігієни, ті ж самі «Памперси» — адже ними користуються мільйони сімей».

Товари, які належать до соціально значущих:

Борошно пшеничне вищого сорту

Хліб, ХБВ з борошна пшеничного та житнього простої рецептури

Макаронні вироби

Крупи

Рис

Яловичина, крім безкісткового м’яса

Свинина, крім безкісткового м’яса

М’ясо птиці, курятина

Ковбаса варена

Молоко коров’яче

Масло вершкове

Сир кисломолочний

Яйця курячі

Олія соняшникова

Цукор

Овочі

 

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»