• Посилання скопійовано

В Україні хочуть заборонити пакети

На зміну поліетиленовим пакетам прийдуть паперові та біо.

Ера целофанових кульків добігає кінця. У Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ вирішили дати бій тоненьким одноразовим пакетам, які безкоштовно можна узяти у супермаркетах або купити на базарі, і незабаром вони можуть назавжди зникнути з нашого життя. У міністерстві розробили законопроект, який передбачає заборонити виробництво, імпорт і розповсюдження пакетів, об’ємом менше 20 л, завтовшки — менше 0,025 мм. Винних каратимуть штрафами до 1700 грн. Проект нині проходить громадське обговорення, відтак його направлять до Верховної Ради, де, як сподіваються у міністерстві, закон приймуть, а у 2013 році він запрацює.

Начальник упорядкування територій та комунального обслуговування Мінрегіону Олександр Ігнатенко говорить, що головне завдання закону — мінімізувати відходи. «Кульки розносить вітром, вони забивають водостічні стоки і русла річок, що призводить до повеней. Також при розкладанні пакетів виділяються токсини і канцерогени. Вони потрапляють у воду, а відтак в організм людини і викликають різні хвороби (аж до раку. — Авт.), — говорить Ігнатенко. — Від кульків уже відмовилися у Франції, Італії, Іспанії, Японії та інших країнах». На його думку, без маленьких пакетиків можна обійтися: «Середній термін «життя» такого пакета близько 20 хвилин, а розкладаються вони — 200 років. Зазвичай покупці у магазинах сортують по кульках продукти, а вдома всі викладають у холодильник і шафки, а пакети — в урну. Я сам пробував жити без маленьких кульків, продукти відразу клав у великий. Це зручно й екологію не забруднює. До того ж ми не забороняємо біопакети (їх уже почали продавати в Україні, коштують дорожче від звичайних удвічі. — Авт.), які розкладаються протягом місяця і не залишають шкідливих речовин після себе».

«ЗА» І «ПРОТИ».Думки екологів розділилися — одні повністю підтримують подібну практику, інші — вважають, що закон завдасть лише шкоди. «Ми на правильному шляху! — говорить голова екологічної асоціації «Зелений світ» Юрій Самойленко. — Наступною має стати заборона великих пакетів та пластикового посуду».

А ось еколог Володимир Мальцев вважає, що закон не продуманий: «Альтернатива поліетиленовим пакетам — паперові. Це означає, що вирубуватимуть ліси. Як відомо, виробництво паперу дуже «брудне» (у природне середовище потрапляють метанол, скипидар, фенол, хлор, сульфат натрію, вапняний пил тощо, що негативно впливає на довкілля. — Авт.). Потрібно налагодити сортування сміття і розробити систему переробки таких пакетів». У міністерстві пояснюють, що у країні немає коштів на реалізацію проекту з переробки пакетів. А поки чекатимемо, коли з’являться гроші, «кульочки» отруюватимуть природу і здоров’я українців.

Постраждають від ухвалення закону в Україні фабрики, які виготовляють кульки. «Будуть збитки, може, когось доведеться звільнити з працівників. Але у нас залишається ще виробництво великих пакетів, їх наразі не чіпатимуть», — сказали нам на одній із них.

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»