• Посилання скопійовано

Мова ЗЕД-контракту

Якою мовою слід скласти зовнішньоекономічний контракт? Чи може ЗЕД-контракт бути складений російською мовою?

Згідно зі ст. 24 Закони УРСР від 28.10.89 г. №8312-XI «Про мови в Українській РСР» (закон діє в Україні), мовами двосторонніх міжнародних договорів Української РСР, а також угод суспільних органів, підприємств, установ та організацій Української РСР з суспільними органами, підприємствами, установами й організаціями інших держав є українська мова та мова іншої сторони договору або угоди. Таким чином, правильно складати зовнішньоекономічний договір як українською мовою, так і мовою, зрозумілою іноземному партнерові.
Проте на практиці справді доводиться стикатися з тим, що зовнішньоекономічний договір (контракт) складений тільки російською мовою. Які проблеми можуть виникнути у зв'язку з цим?
Як роз'яснило Міністерство юстиції України у листі від 22.03.2012 р. №137-0-2-12-8.2, зовнішньоекономічний договір (контракт) складається відповідно до Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» та інших законів України з урахуванням міжнародних договорів України.
Міністерство звертає увагу, що стаття 254 Митного кодексу України передбачає необхідність надання митному органу документів, необхідних для здійснення митного контролю та митного оформлення товарів, що переміщуються через митний кордон України при здійсненні зовнішньоекономічних операцій, українською мовою, офіційною мовою митних союзів, членом яких є Україна, або іншою іноземною мовою міжнародного спілкування. Митні органи вимагають перекладу українською мовою документів, складених іншою мовою, ніж державна мова митних союзів, членом яких є Україна, або іншою іноземною мовою міжнародного спілкування, тільки у разі якщо дані, що містяться у них, є необхідними для перевірки або підтвердження відомостей, зазначених у митній декларації. У такому разі декларант забезпечує переклад зазначених документів своїм коштом.
Щодо особливостей здійснення банками функцій агента валютного контролю експортно-імпортних операцій суб'єктів ВЕД потрібно сказати, що переклад українською мовою ЗЕД-контракту, складеного російською мовою, не потрібен. Згідно з пп. 1.11 Інструкції про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями, затвердженої постановою Правління НБУ №136 від 24.03.99 р., не перекладаються українською мовою документи, складені російською мовою, а також ті, текст яких викладено іноземною мовою з одночасним його викладом українською мовою (російською).
Також не можна виключити ризик визнання контракту недійсним або неукладеним зважаючи на дефект волі сторони, для якої мова договору є чужою.

Джерело: Киевский портал поддержки и развития бизнеса

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»