• Посилання скопійовано

Податкова посилить контроль над обігом спирту — стежитиме за його пересуванням

Щоб не дати спирту піти «наліво», податківцям дозволять покроково контролювати його рух «від і до» — ДПСУ буде фіксувати вивезення продукції зі спиртзаводу, а також покажчики спідометра автотранспорту

Кабінет Міністрів України пропонує розширити повноваження представників органів Державної податкової служби (ДПС) України — зобов’язати їх при документальному оформленні ввезення/вивезення спирту та лікеро-горілчаних виробів з території акцизних складів робити позначки на товарно-транспортній накладній про час в’їзду/виїзду і покажчиках спідометра транспортного засобу.
Відповідний урядовий законопроект №11363 «Про внесення змін до ст. 230 Податкового кодексу України (щодо ввезення/вивезення спирту та лікеро-горілчаних виробів з території акцизних складів)», підготовлений Мінфіном, зареєстрований у парламенті 17 жовтня 2012 року.
Мета закону — посилення контролю за обігом спирту і лікеро-горілчаних виробів у межах боротьби з нелегальною торгівлею спиртом і збільшення надходжень акцизного податку до бюджету.
Крім того, законопроектом також пропонується зобов’язати працівника ДПС на акцизному складі направляти до органу податкової служби за місцезнаходженням покупця спирту протягом одного робочого дня (раніше — трьох діб) за допомогою засобів факсимільного зв’язку довідку про отримання/відвантаження спирту етилового.
У разі прийняття зміни наберуть чинності через два місяці з дня опублікування.
За оцінками ДПСУ, частка нелегальної алкогольної продукції становить 15%. Нагадаємо, що ще в лютому глава податкової Олександр Клименко заявив, що в 2012 році його відомство оголосило війну нелегальному алкоголю. У березні ж начальник податкової міліції Андрій Головач обіцяв до кінця року повністю знищити цей ринок.
Як повідомлялося, самі учасники ринку впевнені, що фіксування показників спідометрів — це лише посилення аби очі відвести, адже накрутити лічильники не становить особливих труднощів, а довести, що це сталося, практично неможливо. Тому одні показники нічого не дадуть, потрібно пломбувати спідометри, вважають вони. Адже чим жорсткіше держава ставитиметься до «сірої» та «чорної» горілки, тим легше буде легальним виробникам.

Джерело: Дзеркало тижня

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»