• Посилання скопійовано

Скасування печаток та спрощення держреєстрації дозволить бізнесу економити час та гроші

5 червня Уряд схвалив проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку відкриття бізнесу»

Скасування печаток та спрощення держреєстрації дозволить бізнесу економити час та гроші

Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку відкриття бізнесу та встановлення принципу провадження господарської діяльності суб’єктами приватного права без застосування печаток» розроблений Держпідприємництвом з метою полегшення ведення бізнесу в Україні.

Голова Служби Михайло Бродський зазначає, що у документі прописано принцип ведення бізнесу суб'єктами приватного права без застосування печаток. Це допоможе зекономити час і матеріальні витрати.  Крім того, прийняття таких норм також дозволить усунути причини зловживання, які ґрунтуються на обов’язковості застосування суб’єктами господарювання печаток. Зокрема, це стосується явища рейдерства.  

Щоб спростити відкриття бізнесу, передбачається скасувати реєстраційний збір за проведення державної реєстрації юридичної особи та фізичної особи – підприємця. Держпідприємництво також вважає за необхідне подавати безпосередньо державному реєстратору відомості, необхідні для реєстрації особи органами ДПС як платника ПДВ, єдиного податку, інших податків та зборів (у разі, якщо відповідно до закону чи за рішенням особи передбачено реєстрацію особи як платника відповідного податку).

Саму державну реєстрацію пропонується здійснювати шляхом подання електронних документів, але без обов'язкового використання електронного цифрового підпису, використовуючи інші способи ідентифікації особи заявника. Це можна зробити, наприклад, через передачу файлу із зображенням, QR-код, використовувати IT-технології та мобільний зв’язок (для достатньої деталізації пропонується визначити ці технічні способи ідентифікації центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців).

Разом з тим, спростити процедури започаткування бізнесу можна буде завдяки розширенню обсягу відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, до яких надається доступ на офіційному сайті спеціально уповноваженого органу з питань державної реєстрації. Відповідні зміни стануть запобіжним заходом унаслідок скасування обов’язково використання печаток.

Джерело: Державна регуляторна служба України

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»