• Посилання скопійовано

За порушення «контрольованих операцій» платник несе відповідальність

З 1 вересня 2013 р. здійснюється контроль за трансферним ціноутворенням

За порушення «контрольованих операцій» платник несе відповідальність

Головне управління Міндоходів у м. Києві повідомляє, що з 01.09.2013 року  набрав чинності Закон України від 04.07.2013р. № 408-VІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворенням».

Закон передбачає здійснення контролю безпосередньо Міністерством доходів і зборів України за контрольованими операціями щодо відповідності цін в операціях між пов'язаними особами рівню ринкових цін, тобто будуть контролюватися принципи трансферного ціноутворення.

Трансферне ціноутворення – система визначення звичайної ціни товарів та/або результатів робіт та послуг в операціях, визнаних контрольованими.

Операції визнаватимуться контрольованими за умови, що загальна сума операцій здійснених платником податків за календарний рік, становить понад 50 млн. грн. на рік (без урахування ПДВ) в розрахунку на одного контрагента, який при цьому є:

1) пов'язаною особою - нерезидентом;

2) пов'язаною особою - резидентом, який:

- задекларував від'ємне значення об'єкта оподаткування з податку на прибуток за попередній податковий (звітний) рік;

- застосовує спеціальні режими оподаткування станом на початок податкового (звітного) року;

- сплачує податок на прибуток підприємств та/або ПДВ за іншою ставкою, ніж базова (основна), встановлена у відповідності з Податковим кодексом, станом на початок податкового (звітного) року;

- не був платником податку на прибуток підприємств та/або ПДВ станом на початок податкового (звітного) року;

3) нерезидентом, який зареєстрований у державі (на території), в якій ставка податку на прибуток (корпоративний податок) на 5 і більше відсотків нижче, ніж в Україні, або який сплачує податок на прибуток (корпоративний податок) за ставкою на 5 і більше відсотків нижчою, ніж в Україні. Перелік таких держав (територій) затверджується Кабінетом Міністрів України та публікується щороку в офіційних друкованих виданнях та на офіційному веб-сайті Міндоходів із зазначенням ставок податку на прибуток (корпоративний податок). Інформація про зміну ставок публікується протягом трьох місяців з моменту такої зміни.

В новій редакції викладено статтю 39 Податкового кодексу України. Норми цієїї статті застосовуватимуться тільки при визначенні бази оподаткування в контрольованих операціях для цілей розділу III Податкового кодексу України «Податок на прибуток підприємств» та розділу V «Податок на додану вартість».

Для платників податків, які не проводять контрольованих операцій, звичайною ціною вважатиметься ціна товарів (робіт, послуг), визначена сторонами договору, якщо інше не встановлено Податковим кодексом. Якщо не доведено зворотнє, вважається, що така звичайна ціна відповідає рівню ринкових цін.

Платники податків, які здійснюють контрольовані операції, щорічно до 1 травня року, наступного за звітним, зобов’язані надати до Міністерства доходів і зборів України в електронному вигляді (з електронними підписами та печатками) звіт про контрольовані операції, здійснені у минулому році. Тобто, звіт про здійснювані контрольовані операції за період з 1 вересня по 31 грудня 2013 року слід буде подати до 1 травня 2014 року.

З 1 вересня 2013 року по 1 вересня 2014 року за неправильне визначення податкових зобов’язань у контрольованих операціях буде застосовуватися відповідальність в розмірі 1 гривня.

В той же час, за неподання платником податків звіту або обов'язкової документації про проведені ним контрольовані операції протягом року передбачена відповідальність у розмірі 5% загальної суми контрольованих операцій (п. 120.3 ст. 120 Податкового кодексу України).

Детальніше "З 1 вересня 2013 р. буде здійснюватися контроль за трансфертним ціноутворенням" >>>

На підставі: ГУ ДФС у м. Києві

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»