• Посилання скопійовано

Відтепер за відмову розрахуватися платіжною карткою магазини штрафуватимуть на суму 8500 грн.

Набула чинності постанова, що встановлює адміністративну відповідальність для торговців у випадку, якщо вони відмовлять споживачеві в розрахунку платіжною карткою

Відтепер за відмову розрахуватися платіжною карткою магазини штрафуватимуть на суму 8500 грн.

Відповідний акт Уряду свого часу був розроблений Міністерством економічного розвитку і торгівлі України та підтриманий Держпідприємництвом.

Так, згідно з постановою КМУ від 02.10.2013 № 727 «Про внесення зміни до пункту 2 Положення про порядок накладення та стягнення штрафів за порушення законодавства про захист прав споживачів», за обмеження або відмову у реалізації прав споживачів щодо вільного вибору продукції та форм її оплати встановлено штраф у розмірі п’ятисот неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто 8 500 грн.

Таким чином, тепер споживачі можуть вимагати у всіх суб’єктів господарювання, де встановлені касові апарати, приймати в оплату електронні засоби платежу. У разі відмови у проведенні розрахунку споживачі можуть звертатися за захистом своїх прав до Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів.

Нагадаємо, що відповідно до статті 16313 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за недотримання установлених законодавством вимог щодо забезпечення можливості розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів органи доходів і зборів мають право застосувати до підприємців штраф у розмірі від 100 до 200 НМДГ (1 700-3 400 грн.), при повторному порушенні протягом року – від 500 до 1000 НМДГ (8 500-17 000 грн.).

Дана постанова розроблена з метою приведення Положення про порядок накладення та стягнення штрафів за порушення законодавства про захист прав споживачів, затвердженого постановою Кабміну від 17.08.2002 №1177, у відповідність до вимог Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування платіжних систем та розвитку безготівкових розрахунків».

На підставі: Державна регуляторна служба України

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»