• Посилання скопійовано

Аналітика від Дт-Кт: легалізація вітчизняних документів

Розглянемо, як легалізувати документ, виданий офіційним органом в Україні (наприклад, на прохання (вимогу) контрагента-нерезидента)

Аналітика від Дт-Кт: легалізація вітчизняних документів

Легалізація без будь-якого додаткового посвідчення

Якщо Україна має відповідні дво- або багатосторонні договори щодо відсутності необхідності додаткового засвідчення документів у разі отримання іноземних документів,  процедури легалізації щодо офіційних документів, складених в Україні і підлягають використанню в таких країнах, не потребують будь-якого додаткового посвідчення. 

Нагадаємо, що на сьогодні додаткового посвідчення не потребують офіційні документи для Болгарії, Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Румунії, Сербії та Чехії, Азербайджану, Молдови, Вірменії, Росії, Білорусі, Таджикистану, Грузії*, Туркменістану, Казахстану, Узбекистану, Киргистану, Македонії**, Сербії. 

 *У відносинах з Грузією документи податкових органів можуть бути звільнені від легалізації на підставі міжнародних договорів України, укладених у податковій сфері.

 **У відносинах з Македонією документи податкових органів можуть бути звільнені від легалізації на підставі міжнародних договорів України, укладених у податковій сфері.

 

Легалізація через апостиль

Відповідно до Постанови КМУ від 18.01.2003 р. №61 апостиль проставляється:

 - Міністерством освіти і науки - на офіційних документах, виданих навчальними закладами, державними органами, підприємствами, установами і організаціями, що стосуються сфери освіти і науки. 

До таких документів відносяться: дипломи про освіту, сертифікати про присвоєння вчених звань, атестати, довідки з навчальних закладів, навчальні плани та інші;

Міністерством юстиції - на документах, що видаються органами юстиції та судами, а також на документах, що оформляються нотаріусами України, 

До таких документів відносяться: свідоцтва, видані органами державної реєстрації актів цивільного стану, витяги з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, документи, які засвідчені нотаріусами, судові рішення та довідки.

Міністерством закордонних справ - на всіх інших видах документів.

Процедура проставлення апостиля на офіційних документах, складених на території України і призначених для використання на території інших держав, регулюється Правилами, затвердженими Наказом МЗС, МОН, Мін'юсту від 05.12.2003 р. №237/803/151/5 (далі – Правила).

Відповідно до цих Правил апостиль проставляється (п. 2 Правил):

- на документах, які виходять від органів судової влади України;

- на документах, які виходять від органів прокуратури України, органів юстиції;

- на адміністративних документах;

- на документах про освіту та вчені звання;

- на документах, оформлених державними і приватними нотаріусами;

- на офіційних свідоцтвах, виконаних на документах, підписаних особами у їх приватній якості, таких як офіційні свідоцтва про реєстрацію документа або факту, який існував на певну дату, та офіційних і нотаріальних засвідченнях підписів.

Апостиль не проставляється: 

- на документи, видані закордонними дипломатичними установами України; 

- на адміністративні документи, що мають пряме відношення до комерційних або митних операцій. 

Для проставлення апостиля необхідно подати (п.6 Правил):

- оригінал документа, на якому проставляється апостиль, або його копію, засвідчену в установленому порядку; 

- документ про оплату послуги з проставлення апостиля або документ, що підтверджує право на звільнення від сплати, чи його копію, засвідчену в установленому порядку; 

- заяву від особи, яка подає такі документи.

Плата за проставлення апостиля становить відповідно до наказів Мін'юсту від 18.12.2003 р. №161/5МЗС України від 22.12.2003 р. №253, Міносвіти України від 16.01.2004 р. №21):

• для громадян України, іноземних громадян та осіб без громадянства - 3 неоподатковувані мінімуми доходів громадян (тобто 51 грн)***;

• для юридичних осіб - 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто 85 грн).

***Від унесення плати звільняються інваліди 1-ої і 2-ої груп, інваліди Великої Вітчизняної війни, громадяни, віднесені до 1-ої і 2-ої категорій потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи, та діти-сироти у разі проставлення апостиля на документах, що стосуються безпосередньо цих громадян.

Оплата послуги з проставлення апостиля здійснюється шляхом перерахування коштів через банки, відділення поштового зв'язку або програмно-технічні комплекси самообслуговування, тобто через Інтернет (у разі наявності).

Апостиль встановлюється у формі штампа розміром 10 х 10 см, у межах якого розміщено текст (п. 12 Правил). Апостиль проставляється у формі відбитка штампа, візуалізації на папері апостиля, сформованого за допомогою програмних засобів ведення Реєстру у формі електронного документа, або візуалізації на папері апостиля, сформованого за допомогою інформаційної системи. Розмноження та копіювання (фотокопіювання) апостиля не дозволяється (п.13 Правил).

Апостиль проставляється безпосередньо на вільному від тексту місці документа або на його зворотному боці чи на окремому аркуші посадовою особою компетентного органу. Усі пункти апостиля та додаткова інформація під штампом апостиля заповнюються українською мовою або за рішенням компетентного органу українською та іншими мовами одночасно. Виправлення або зміна тексту апостиля не допускається.

Як має виглядати апостиль наведено у Зразку 1.

Зразок 1



 Консульська легалізація

Департамент консульської служби МЗС України та Представництва МЗС України приймають на легалізацію офіційні документи, складені і засвідчені на території України органами державної влади та органами місцевого самоврядування або за їх участю і призначені для використання за кордоном (п. 4.1 Інструкції №113).

Документи, які мають комерційний характер, а саме: свідоцтва про реєстрацію підприємств, сертифікати якості продукції (товарів), інші документи, що засвідчені уповноваженою посадовою особою Торговельно-промислової палати України, можуть бути легалізовані в Департаменті консульської служби МЗС України в копіях після засвідчення в Міністерстві юстиції України. У таких випадках службова особа Департаменту консульської служби МЗС України засвідчує підпис уповноваженої посадової особи Міністерства юстиції України (п. 4.9 Інструкції №113).

При поданні офіційних документів на консульську легалізацію:

- фізичні особи подають паспорт та заповнюють заяву на вчинення консульської легалізації. В разі необхідності подати на легалізацію документи, що належать або виписані на ім’я іншої особи, заявник повинен надати засвідчену нотаріусом довіреність від власника документів;

- юридичні особи подають лист-звернення (бланк установи повинен містити реквізити та печатку), в якому зазначаються: перелік документів, що подаються на легалізацію, мета, з якою вони легалізуються, відомості про особу, яка уповноважена представляти інтереси з питань засвідчення документів.

За консульську легалізацію справляється консульський збір (Положення про консульський збір України, затверджене наказом МЗСУ від 05.01.2011 р. №3):

  • легалізація документів фізичних осіб – 51 грн;
  • легалізація документів юридичних осіб – 170 грн.

 Читайте також: 

Аналітика від Дт-Кт: легалізація іноземних документів

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»