• Посилання скопійовано

Рада попередньо погодила введення комерційного обліку тепла і води

18 жовтня Верховною Радою прийнятий за основу законопроект № 4901 «Про комерційний облік комунальних послуг»

Рада попередньо погодила введення комерційного обліку тепла і води

Прийняття народними депутатами Закону «Про комерційний облік» в першому читанні за основу – один з базових законопроектів на шляху до енергоефективності. Він дозволяє громадянам сплачувати не за нормативами, а за спожиту енергію, - наголосив Віце-прем'єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, коментуючи голосування у Парламенті за відповідний документ.

 «Документ був підготовлений більше ніж 40 депутатами спільно з Урядом, який беззаперечно його підтримує. Законопроект дає можливість до 2018 року запровадити комерційний облік в житлових і нежитлових будівлях і дає чітку відповідь хто має встановлювати лічильники», - зазначив Геннадій Зубко.

Законопроект передбачає обов’язкове обладнання усіх будівель, що приєднані до зовнішніх теплових мереж (крім мереж систем автономного теплопостачання), зовнішніх мереж гарячого водопостачання (крім мереж систем автономного гарячого водопостачання), зовнішніх водопровідних мереж (крім мереж систем автономного водопостачання) будинковими вузлами обліку, відповідно, теплової енергії та води. Проект передбачає, що саме такі вузли обліку будуть використовуватися для комерційного обліку відповідних комунальних послуг.

Обладнання будинковими вузлами обліку існуючих будівель зобов’язаний провести оператор відповідних зовнішніх мереж у термін:

  •  нежитлових будівель - до 1 жовтня 2017 року;
  • житлових будівель - до 1 жовтня 2018 року.

Крім того, в багатоквартирних будинках та інших будівлях, де налічується більше одного споживача, проект Закону передбачає обов’язкове встановлення індивідуальних (квартирних) приладів обліку (або приладів-розподілювачів теплової енергії), які використовуються для розподілу показів будинкового приладу обліку:

  • у нежитлових будівлях - до 1 жовтня 2017 року;
  • у житлових будівлях - до 1 жовтня 2018 року.

Законопроект забороняє приєднання до вищезгаданих зовнішніх мереж новозбудованих будівель, які не обладнані приладами обліку згідно з його вимогами.

Встановлюється, що розрахунки за надані комунальні послуги (постачання теплової енергії, постачання гарячої і питної води) здійснюються виключно за даними комерційного обліку.

Законопроект прямо встановлює правила розподілу обсягу спожитої комунальної послуги між споживачами (у випадку багатоквартирних будинків та інших будівель, де налічується більше одного споживача) та визначає гарантії доступу споживачів до облікової інформації, на основі якої формуються рахунки за спожиті послуги.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»