• Посилання скопійовано

Кабмін схвалив новий земельний законопроект

Уряд схвалив законопроект, яким об’єднаним територіальним громадам надається право розпоряджатися землями державної власності в межах своєї території

Кабмін схвалив  новий земельний законопроект

"Цього законопроекту давно чекають всі ОТГ. Він посилить спроможність та інвестиційну привабливість громад" -  так Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко у ході засідання КМУ прокоментував норми cхваленого Урядом законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління земельними ресурсами в межах території ОТГ».

«Ми надаємо потужний ресурс і новий поштовх для розвитку територіальних громад. Право розпоряджатися землями державної власності, вирішувати питання забудови, визначати належну базу оподаткування дозволить залучати в ОТГ інвестиційні кошти під інфраструктурні проекти та ефективно ними управляти. Це – важливе рішення в рамках децентралізації і підсилення можливостей громад», - зазначив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр-міністр пояснив, що згаданий законопроект пропонує зміни до Земельного кодексу, законів «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про оренду землі», надаючи низку додаткових повноважень сільським, селищним, міським радам ОТГ. Серед таких повноважень - право розпоряджатися землями державної власності, передачі таких ділянок у користування та власність громадян і юридичних осіб, зміну цільового призначення ділянок приватної власності, розташованих у території об’єднаних територіальних громад. Окрім того, законопроект визначає перелік земель державної власності, які не можуть передаватися у комунальну власність та визначає термін «територія територіальної громади».

Так, у держави залишаються повноваження з розпорядження стратегічно важливими земельними ділянками:

- природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення під об'єктами природно-заповідного фонду загальнодержавного значення;

- на яких розташовані будівлі, споруди, інші об'єкти нерухомого майна державної власності;

- які перебувають у постійному користуванні органів державної влади, державних підприємств, установ, організацій (у тому числі землі лісогосподарського призначення, оборони).

Джерело: Урядовий портал

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»