• Посилання скопійовано

Верховна Рада проголосувала «за» посилення відповідальності за несплату аліментів!

Прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання»

Верховна Рада проголосувала «за» посилення відповідальності за несплату аліментів!

Сьогодні, 3 липня, Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання» (законопроект №8296). За відповідне рішення проголосувало 230 народних депутатів.

Законом вдосконалено механізм забезпечення конституційного права дітей на достатній життєвий рівень та покращення матеріального забезпечення дітей у випадках, якщо батьки не дійшли згоди щодо способу утримання дітей і такий спосіб утримання дітей вирішується судом. 

Законом удосконалено та узгоджено між собою положення Законів «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», «Про нотаріат», «Про виконавче провадження»«Про дорожній рух» з метою недопущення відчуження майна боржником, внесеним до Єдиного реєстру боржників, зокрема, за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів за наявності заборгованості з відповідних платежів понад три місяці.

Змінами до Сімейного кодексу України встановлено, зокрема, можливість того з батьків, з ким за рішенням суду проживає дитина з інвалідністю чи тяжко хвора дитина, самостійно вирішувати питання щодо тимчасового виїзду дитини за межі України з метою її лікування, навчання, а також відпочинку за наявності заборгованості другого з батьків зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три місяці. При цьому відповідна згода другого з батьків не потребуватиметься у разі виїзду дитини за межі України разом з тим із батьків, з ким вона проживає за рішенням суду, на строк до одного місяця.

Законом посилено відповідальність за несплату аліментів та збільшено строк звернення і період за який може бути стягнуто аліменти.

Законом зменшено сукупний розмір заборгованості за несплату аліментів до трьох місяців для призначення суспільно корисних робіт. У разі вчинення повторного протягом року адміністративного правопорушення, пов’язаного з несплатою аліментів, передбачено застосування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт на строк від двохсот сорока до трьохсот шістдесяти годин. 

Законом запроваджено необхідність подання заяви про відсутність заборгованості зі сплати аліментів на утримання дитини понад 6 місяців для осіб, які матимуть намір входити до складу КМУ, займати посади державної служби категорії «А та Б», заступників міністра, а також реєструватися кандидатами у народні депутати і депутати місцевих рад.

Відповідні зміни внесено до Законів «Про Кабінет Міністрів України», «Про центральні органи виконавчої влади», «Про вибори народних депутатів України», «Про місцеві вибори»).

Закон прийнято з пропозиціями Комітету з питань економічної політики та техніко-юридичними правками.

***

Читайте також:

Усі новини на тему>>

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»