• Посилання скопійовано

Авторизованому економічному оператору на митниці бути. ВРУ прийняла в першому читанні закон

Законопроектом пропонується запровадити дієвий механізм інституту АЕО в Україні (аналогічний тому, що функціонує в ЄС)

Авторизованому економічному оператору на митниці бути. ВРУ прийняла в першому читанні закон

Мінфін розповідає, що ВРУ підтримала у першому читанні законопроект про внесення змін до МКУ щодо деяких питань виконання Глави 5 Розділу IV Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони.

«За» проголосувало 234 народних депутатів. Законопроект буде доопрацьовано до другого читання з урахуванням пропозицій народних депутатів.

«Запровадження інституту АЕО дозволить Україні взяти найкращі світові практики та спростити митні формальності і процедури для відповідального бізнесу. Це дозволить нашим компаніям, які займаються імпортом та експортом, а також нашим виробникам, які знайшли на ринку ЄС своїх покупців, підвищити свою конкуретоспроможність», – сказала Міністр фінансів Оксана Маркарова.

 

У чому суть?

Відповідно до статті 84 Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, Україна взяла на себе зобов’язання адаптувати національне митне законодавство до митного законодавства ЄС. Це передбачає, зокрема, і запровадження в Україні інституту авторизованого економічного оператора (АЕО).

Концепцію АЕО було запроваджено Всесвітньою митною організацією у 2005 році шляхом ухвалення Рамкових стандартів безпеки та спрощення процедур міжнародної торгівлі.

Статус АЕО – це найвищий ступінь довіри митниці до підприємства, а отже, і найбільший перелік пільг та спрощень митних формальностей для підприємства.

Законопроектом пропонується запровадити дієвий механізм інституту АЕО в Україні аналогічний тому, що функціонує в ЄС, з перспективою подальшого взаємного визнання, що передбачено статтею 80 Угоди про асоціацію. Майбутнє визнання статусу АЕО митними органами країн ЄС забезпечить участь українських АЕО у формуванні так званих безпечних ланцюгів постачання товарів. Ухвалення цього законопроекту позитивно вплине на ринок праці, оскільки він спрямований на розширення свободи підприємницької діяльності, підвищення конкурентоспроможності українських підприємств, що, у свою чергу, стане підґрунтям для створення нових робочих місць.

***

Читайте також: Для чого запроваджувати уповноваженого економоператора? – позиція Южаніної

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»