• Посилання скопійовано

Держбюджет-2020 буде суттєво доопрацьований

Сьогодні, 20 вересня, у Верховній Раді був презентований міністром фінансів О. Маркаровою проект Держбюджету на 2020 рік. За підсумками засідання, проект вважається прийнятий ВРУ для подальшої роботи

Держбюджет-2020 буде суттєво доопрацьований

Як і очікувалося, сьогодні, 20 вересня, у Верховній Раді був презентований міністром фінансів О. Маркаровою проект Держбюджету на 2020 рік. Про основні його показники та мінімуми читайте у редакційній статті.

Мністр фінансів зазначила, що бюджет базується на макроекномічному прогнозі, ухваленому ще у травні 2019 року. «Тому сьогодні бюджет базується на реальному зростанні ВВП в 3,3% і тих макроекономічних показниках і соціальних стандартах, які затверджені ще попереднім Кабміном. Ми задекларували амбітну мету – зростання в 5-7% щорічно і вона досяжна. І це найправильнійший спосіб боротьби з бідністю, але для того, щоб ми це побачили, в тому числі і в бюджеті, нам в активній співпраці з вами необхідно прийняти ряд законопроектів», - сказала вона.

Маркарова наголосила, що «державний бюджет – це не декларації і не набір побажань, це головний фінансовий документ країни, який базується на макроекономічному прогнозі та дуже чітких розрахунках кожної цифри яка закладена в документ, який ми з вами будемо опрацьовувати прозоро і ефективно відповідно до повної процедури бюджетного розгляду з єдиною метою – вчасно ухвалити документ, який допоможе нам досягнути наших цілей: максимально прискорити зростання економіки та перехід цього зростання у зростання добробуту громадян».

Міністр підкреслила, що документ, презентований сьогодні в парламенті, є реалістичним і збалансованим. Він передбачає фінансування важливих пріоритетів держави, дозволяє підвищити обороноздатність та профінансувати важливі зобов’язання держави, які включають як соціальні виплати, так і виплати за державним боргом, але він не є остаточним і буде суттєво допрацьований до другого читання.

«Що стосується всіх соціальних програм, які закладені в цьому бюджеті. Це і програма допомоги сім'ям з дітьми, на яку закладено 59,5 млрд. Це і програми, що стосуються різних пільг і субсидій. Це питання обговорення в рамках соціальної політики. Ми навіть задекларували, що ми беремо на себе Міністерство соцполітики: буде працювати над переглядом і встановленням реального прожиткового мінімуму", - заявила Маркарова.

 

Трохи деталей проекту Бюджету до першого читання (за інформацією Мінфіну): 

  • Доходи (1 079,5 млрд грн). Вперше разом з Бюджетом не подані зміни до Податкового кодексу, всі доходи базуються виключно на чинній податковій базі. Уряд планує подати, відповідно до доручення Президента, законопроекти про гральний бізнес та про легалізацію виробництва бурштину. Якщо ці закони будуть схвалені та підписані  до другого читання бюджету, то доходи можуть бути враховані в проєкті бюджету на 2020 рік.

  • Видатки (1 170 млрд грн). У фокусі бюджету 2020 безпека та оборона, інфраструктура і дороги та розвиток людського капіталу (реформи освіти та медицини). Видатки на національну безпеку і оборону становлять 245,8 млрд гривень, що на 33,8 млрд більше, ніж у 2019 році. Це становитиме 5,4% від ВВП, що вище обов'язкового законодавчо визначеного мінімуму у 5%.  Видатки державного бюджету на освіту заплановано у сумі 136,4 млрд грн, що на 7,7 млрд грн більше, ніж у 2019 році. Вперше у проекті Держбюджету на 2020 рік передбачено видатки на розвиток закладів вищої освіти в обсязі близько 0,3 млрд гривень. Загальні видатки на охорону здоров’я становлять 108 млрд грн, що на 9,8 млрд більше, ніж у 2019 році. З квітня 2020 року медреформа розпочнеться на вторинному (спеціалізованому) та третинному (високоспеціалізованому) рівні медичної допомоги. Отже, з квітня 2020 року медичні заклади цих рівнів будуть фінансуватись за договорами, укладеним з Національною службою здоров’я України: сума фінансування залежатиме від обсягу наданої закладами медичної допомоги.
    Витрати на розвиток культури та інформаційну сферу становлять 8,6 млрд грн.

  • Борг. Виплати за боргом залишаються високими і становлять більше третини доходів. Так, платежі за державним боргом у 2020 році становитимуть близько 438,1 млрд грн, з яких обслуговування державного боргу – 145,2 млрд грн; погашення державного боргу – 292,9 млрд гривень.

  • Співпраця з МФО. На 2020 рік також заплановано залучити 22 662 млн гривень для реалізації спільних з іноземними державами, фінансовими установами і міжнародними фінансовими організаціями інвестиційних проектів.

О. Маркарова, виступаючи із заключним словом, подякувала народним депутатам і зазначила, що починається велика робота над проектом бюджету.

За підсумками засідання, проект вважається прийнятий ВРУ для подальшої роботи.

Орієнтовний графік розгляду проекту закону про Державний бюджет на 2020 рік відповідно до Регламенту ВРУ дивіться за посиланням. За ним, 18 жовтня відбудеться розгляд та прийняття Держбюджету-2020 у першому читанні, а 15 листопада -  у другому читанні.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»