• Посилання скопійовано

Уряд пропонує підкоригувати Держбюджет-2020 у зв'язку з пандемією

У Верховній Раді зареєстровано урядовий законопроект №3279 зі змінами до Держбюджету-2020

Уряд пропонує підкоригувати Держбюджет-2020 у зв'язку з пандемією

29 березня 2020 року Прем'єр-міністр Д. Шмигаль зареєстрував у ВРУ проект Закону №3279 "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік". Розглянути його планують вже сьогодні, 30 березня, на позачерговому засіданні Ради (початок о 14:30).

У разі прийняття  Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

 

Доходи Держбюджету

Доходи Державного бюджету України на 2020 рік пропонується зменшити на 122,9 млрд грн. У тому числі по загальному фонду (на 121,77 млрд грн) зменшити показники з:

  • ПДФО на 18,5 млрд грн через суттєве уповільнення зростання заробітних плат;
  • податку на прибуток на 20,7 млрд грн внаслідок погіршення фінансових результатів діяльності підприємств, яке спостерігається у поточному році за результатами декларування податку;
  • рентної плати на 22,8 млрд грн в основному через збереження низької ціни на природний газ, невиконання АТ Укргазвидобування обсягу внутрішнього видобування газу відповідно до Концепції розвитку газовидобувної галузі України та зниження ціни на нафту;
  • акцизного податку на 12,4 млрд грн в основному по акцизному податку з тютюнових виробів внаслідок врахування менших обсягів виробництва;
  • ПДВ на 67,1 млрд грн через скорочення споживчої та ділової активності населення та суб’єктів господарювання, суттєве зменшення обсягів імпорту товарів;
  • ввізного мита на 3,6 млрд грн, що сформовано за рахунок зменшення обсягів імпорту товарів,

Проте збільшити показники з частини чистого прибутку та дивідендів на 26,7 млрд грн через зміну нормативу відрахувань до державного бюджету.

По спеціальному фонду пропонується зменшити доходи на 1,17 млрд грн. В основному по дорожньому фонду у зв’язку з приведенням закону про бюджет на 2020 рік у відповідність до норм пункту 432 розділу VI Бюджетного кодексу України щодо зарахування 13,44% акцизного податку з пального до бюджетів місцевого самоврядування та послабленням курсу гривні.

 

А що з витратами?

Як розповів Д. Шмигаль, незважаючи ні на що, видатки на інфраструктуру і розвиток, культуру й освіту — максимально збережені.

Наприклад, на потреби МОН передбачається 126 млрд грн. Тобто зменшення становить лише 4% та істотно не зачепить найважливіші державні програми.

Видатки Стабілізаційного фонду, про який багато говорили останніми днями, будуть спрямовані на людей. А саме:

  • додаткові виплати медичним та іншим працівникам, які безпосередньо задіяні в боротьбі з коронавірусною хворобою;
  • грошову допомогу пенсіонерам;
  • виплати українцям, які через поширення хвороби та протиепідеміологічні заходи втратили роботу;
  • надання фінансової допомоги вітчизняному бізнесу.

Законопроектом також передбачається створити у складі державного бюджету Фонд боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками в обсязі 97,1 млрд грн, з метою запобігання поширенню та подолання негативних наслідків на території України цієї хвороби.

Передбачається, що кошти Фонду, за потреби, будуть спрямовані, зокрема,  на:

  • фінансове забезпечення галузі охорони здоров’я (додаткові доплати до заробітної плати медпрацівникам, придбання медичного обладнання та витратних матеріалів (швидкі експрес-тести, аналізатори ПЦР на COVID-19, витратні матеріали для вірусологічних лабораторій, апарати ШВЛ, засоби індивідуального захисту, тощо));
  • соціальний захист (доплати громадянам України, надання фінансової допомоги Фонду соціального страхування України, Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття та надання трансферту Пенсійному фонду України);
  • відновлення видатків та надання кредитів за бюджетними програмами, які були скорочені у зв’язку із створенням Фонду;
  • поповнення резервного фонду державного бюджету.

З метою створення Фонду були переглянуті видатки за рядом інших бюджетних програм, що їх актуальності, першочерговості, пріоритетності. Так, передбачається скорочення видатків та надання кредитів, зокрема на:

  • виплату пільг та житлових субсидій громадянам – 8,2 млрд грн;
  • державного фонду регіонального розвитку – 7,5 млрд грн;
  • підтримку та розвиток об’єднаних територіальних громад – 2,1 млрд грн;
  • виплату деяких видів допомог, компенсацій, грошового забезпечення та оплату послуг окремим категоріям населення (перенесено термін запровадження підвищених розмірів деяких соціальних виплат з 1 січня на 1 липня 2020 року) – 1,9 млрд грн;
  • функціонування Фонду енергоефективності – 1,6 млрд грн;
  • субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на проведення виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів – 1,2 млрд грн;
  • статистичні спостереження – 1,2 млрд грн;
  • капітальні видатки центральних органів виконавчої влади – понад 1 млрд грн;
  • проектування та будівництво аеродрому Міжнародного аеропорту «Дніпропетровськ» - 0,9 млрд грн;
  • видатки на відрядження органів державної влади – близько 0,7 млрд грн.

 

Чиновникам - вдвічі меншу зарплату

"Ми будемо підтримувати людей та бізнес. Водночас топ-чиновники мають розуміти ситуацію та «затягнути паски»" - зазначив Прем'єр-міністр на своїй сторінці у Facebook.

Тож Уряд пропонує, щоб до кінця 2020 року чиновники, які мають заробітну плату понад 10 «мінімалок» (зараз 47 тисяч гривень), отримували тільки половину. Виняток – працівники, задіяні у заходах боротьби з COVID-19 та заходах з нацбезпеки та оборони.

"Ми хочемо на 30% зменшити розмір оплати праці й винагороди керівникам та членам наглядових рад держпідприємств та держкомпаній. Отже, почнемо перегляд Держбюджету з себе".

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»