• Посилання скопійовано

ІПК ДПСУ від 19.08.2021 р. № 3091/ІПК/99-00-07-05-01-06

Щодо надання податкової консультації

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ від 19.08.2021 р. № 3091/ІПК/99-00-07-05-01-06

 

Державна податкова служба України розглянула звернення ФОП Гойнова Ю.В. від 02.06.2021 б/д (вх. ДПС№ 2802/ІПК/6 від 04.06.2021) щодо надання податкової консультації та в порядку статті 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) повідомляє.

Згідно зі зверненням підприємець здійснює роздрібну торгівлю відправляючи товар замовникам (покупцям) через поштового оператора ТОВ «Нова Пошта», а оплату замовника на свій рахунок отримує від  ТОВ «НоваПей», і просить надати відповідь на наступне питання.  

Чи зобов’язаний Підприємець, що зареєстрований на другій групі єдиного податку, за умови перевищення доходу протягом календарного року  у розмірі 220 мінімальних заробітних плат, застосовувати реєстратор розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмний РРО, у випадку їх перерахування на розрахунковий рахунокФОП Гойнова Ю.В. з розрахункового рахунку
ТОВ «НоваПей»?

Правові засади застосування РРО та/або ПРРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг встановлені Законом України
від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Дія його поширюється на усіх суб’єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

Відповідно до преамбули цього Закону, встановлення норм щодо незастосування РРО та/або ПРРО у інших законах, крім Податкового кодексу України (далі – Кодекс), не допускається.

За інформацією із баз даних ДПС на дату надання консультації,
ФОП Гойнов Ю.В.не перевищив граничний обсяг доходу встановлений Кодексом.

Тобто, за умови нездійснення видів діяльності визначених Пунктом 61 підрозділу 10 розділу XX «Інші перехідні положення» Кодексу та обсягу доходу, що не перевищує визначений Кодексом, для цілей застосування РРО та/або програмного РРО, Ви можете здійснювати свою господарську діяльність без застосування РРО та/або програмного РРО при отриманні оплати, як в готівковій так і безготівковій формі.

У відповідь на питання повідомляємо, що відповідно до підпункту 14.1.202 статті 14 Кодексу продаж (реалізація) товарів – будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за плату або компенсацію незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатного надання товарів. Не вважаються продажем товарів операції з надання товарів у межах договорів комісії (консигнації), поруки, схову (відповідального зберігання), доручення, довірчого управління, оперативного лізингу (оренди), інших цивільно-правових договорів, які не передбачають передачі прав власності на такі товари.

Момент виконання продавцем обов’язку передати покупцеві товар визначається згідно з положеннями Цивільного кодексу України про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено цим Законом (частина десята статті 11 Закону № 675).

Відповідно до статті 664 Цивільного кодексу України обов’язок продавця передати товар покупцеві вважається виконаним у момент:

  1. вручення товару покупцеві, якщо договором встановлений обов’язок продавця доставити товар;
  2. надання товару в розпорядження покупця, якщо товар має бути переданий покупцеві за місцезнаходженням товару.

Частиною другою статті 664 Цивільного кодексу України також передбачено, що якщо з договору купівлі-продажу не випливає обов’язок продавця доставити товар або передати товар у його місцезнаходженні, обов’язок продавця передати товар покупцеві вважається виконаним у момент здачі товару перевізникові або організації зв’язку для доставки покупцеві.

Таким чином, текстом запиту та загально-доступним договором про надання послуг з переказу коштів, в повному об’ємі підтверджується відсутність будь-якої участіТОВ «НоваПей» у відносинах та виконанні нею зобов’язань, в межах договорів купівлі – продажу товарів.

Переказ коштів з рахунку ТОВ «Нова Пей» на Ваш розрахунковий рахунок є окремою господарською операцією, яка не має жодного відношення до договорів купівлі – продажу укладених з покупцями.

Враховуючи, що питання містить умову, яка передбачає наявність обов’язку у ФОП Гойнова Ю.В. застосовувати РРО та/або програмний РРО у випадку здійснення розрахункових операцій, а наведена практична ситуація передбачає взаємодію із фінансовим посередником, який не є учасником договору купівлі-продажу товарів та, як відповідь на питання відповідно звернення повідомляємо.

ФОП Гойнов Ю.В. може не застосовувати РРО та/або програмний РРО, в межах виконання умов договору на переказ коштів ТОВ «Нова Пей», які надходять на його розрахунковий рахунок з розрахункового рахунку
ТОВ «Нова Пей», так як ця операція не має ознак розрахункової, у розумінні Закону № 265.

В той же час наголошуємо, що якщо споживач (клієнт) замовив товар на веб-сайті продавця (Інтернет – магазин), не здійснював передоплату за замовлений товар, а доставка товару здійснюється службою доставки на підставі договору, відповідно до якого товар передається такій службі для доставки покупцю, то у такому випадку РРО та/або програмний РРО застосовується службою доставки безпосередньо при передачі товару покупцю у своєму відділенні, як підтвердження права власності на товар, який  був ним замовлений, в межах купівлі-продажу товару. Також, у передбачених законодавством випадках, продавець зобов’язаний вкласти у поштове відправлення гарантійний талон, технічний паспорт або інший документ, що його замінює, який має містити обов’язкові реквізити.

У відповідності до пункту 52.2 статті 52 Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер, діє в межах законодавства, яке було чинним на момент надання такої консультації і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»