• Посилання скопійовано

Що підготував фармацевтам новий закон про ліки

Питання реформування системи охорони здоров’я України нині привертає до себе додаткову увагу як з боку уряду, так і з боку суспільства. Проведення масштабних реформ потребує значних інвестицій, виділення яких у ці важкі для держбюджету часи є великим тягарем. Проте Кабінет Міністрів вирішив не відмовлятися від них, взявшись за наведення ладу на фармацевтичному ринку України.

У середині січня 2012 р. Президент Віктор Янукович підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів у сфері охорони здоров’я», який насамперед стосується посилення контролю над оборотом лікарських засобів, харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів і дієтичних добавок. Таким чином, документ істотно змінює процедури держконтролю за якістю і рекламою лікарських засобів та медичного устаткування.

Цей законопроект пройшов тривалий шлях, перш ніж стати по-справжньому універсальним. Американська торгова палата в Україні активно працювала над внесенням поправок до початкової версії документа. Звертаючись до членів парламенту і парламентського комітету з питань охорони здоров’я, ми неодноразово наголошували, що питання реклами лікарських засобів мають неодмінно регулюватися відповідно до міжнародної практики. Саме тому бізнес-співтовариство схвалює рішення Верховної Ради прийняти зазначений вище закон у редакції, що містить компромісне рішення у частині недопущення повної заборони рекламування зареєстрованих в Україні ліків. Водночас представники фармацевтичного бізнесу зазначають, що Закон посилить процедури державного контролю над якістю лікарських засобів, що виробляються або імпортуються на територію України.

Закон частково вже набрав чинності 13 січня, але деякі норми діятимуть лише з 14 липня цього року. Враховуючи, що основною метою документа є впровадження нових інструментів державного контролю над якістю лікарських засобів та зміна умов рекламування фармацевтичної продукції, розглянемо зміни, передбачені законом, докладніше.

По-перше, у законі прописано вимоги з обов’язкової перевірки компаній, що подають заявку для отримання ліцензії на виробництво, щодо кваліфікації персоналу, відповідності до технічних вимог і необхідних умов для контролю якості лікарських засобів. Ця поправка, безумовно, зробить процедуру ліцензування складнішою і тривалішою.

По-друге, щодо видачі ліцензій на оптову та роздрібну торгівлю закон передбачає аналогічні перевірки, за винятком обов’язкового аудиту умов для контролю якості лікарських засобів.

По-третє, закон дозволяє рекламувати лікарські засоби, які продаються без рецепта і не містяться у списку лікарських засобів, рекламувати які заборонено.

 

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»